Omavalvonta

Mitä omavalvonnalla tarkoitetaan?

  • Omavalvonnalla tarkoitetaan niitä keinoja ja toimia, joilla palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja valvovat, seuraavat ja arvioivat toimintaansa.
  • Omavalvonta on valvonnan ensisijaisin muoto.
  • Palvelunjärjestäjän on varmistettava omavalvonnalla sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviensä lainmukainen hoitaminen (Valvontalaki 23 §).
  • Hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan on toimintansa omavalvonnassaan erityisesti varmistettava palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden yhdenvertaisuus.

Hyvinvointialueen omavalvonta laajana, koko järjestämis- ja tuottamisvastuun sisällöt kattavana prosessina, korostuu entisestään valvontalain myötä. Tärkeä rooli omavalvonnassa on yksiköiden omavalvontasuunnitelmilla sekä koko hyvinvointialueen kattavalla omavalvontaohjelmalla.  

Omavalvontasuunnitelma

Sosiaalihuollon palveluntuottajilla ja yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajilla on lakisääteinen velvollisuus laatia omavalvontasuunnitelma ja toimia sen mukaisesti. Valvira on antanut sosiaalihuollon ja terveydenhuollon omavalvontasuunnitelmien sisällöstä ja laatimisesta määräykset. Omavalvontaohjelman kuvatessa koko hyvinvointialueen toteuttamaa valvontaa, omavalvontasuunnitelma on yksikkökohtainen suunnitelma, jossa määritellään yhteiset toimintatavat ja niiden seuranta. Suunnitelman avulla toiminnassa esiintyvät epäkohdat ja riskejä aiheuttavat tilanteet pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti. 

  • Palveluntuottajan on laadittava palveluyksiköittäin päivittäisen toiminnan laadun, asianmukaisuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi sekä asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön riittävyyden seurantaa varten omavalvontasuunnitelma, joka kattaa kaikki palveluyksikössä palveluntuottajan ja sen lukuun tuotetut palvelut (Valvontalaki 27 §)
  • Omavalvontasuunnitelman avulla toiminnassa esiintyvät epäkohdat ja riskejä aiheuttavat tilanteet pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti. Systemaattinen ja suunnitelmallinen omavalvonta edellyttää käytännössä toimivaa riskienhallinta.
  • Omavalvontasuunnitelma on pidettävä julkisesti nähtävänä, sen toteutumista on seurattava säännöllisesti ja toimintaa on kehitettävä asiakkailta sekä toimintayksikön henkilöstöltä säännöllisesti kerättävän palautteen perusteella.

Palveluntuottajan tekemän omavalvonnan lisäksi sosiaalihuollon henkilöstöllä on lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus, mikäli he havaitsevat tai saavat tiedon epäkohdasta tai epäkohdan uhasta asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa. Hyvinvointialueen ja yksityisen palvelujen tuottajan on perehdytettävä henkilöstöä ilmoitusvelvollisuudesta ja menettelyohjeet on sisällytettävä toimintayksikön omavalvontasuunnitelmaan. Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa vastatoimia ilmoituksen seurauksena. (Sosiaalihuoltolaki 2014/1301 48 §)

Omavalvontaohjelma

  • Palvelunjärjestäjän ja useammassa kuin yhdessä palveluyksikössä palveluja antavan palveluntuottajan on laadittava vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelma sähköisesti ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa tai muulla niiden julkisuutta edistävällä tavalla. Palveluntuottajan omavalvontaohjelma kattaa kaikki palveluntuottajan palveluyksiköt. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §.)
  • Omavalvontaohjelmassa on määriteltävä, miten palvelunjärjestäjän 23 §:ssä ja palveluntuottajan 27 §:ssä tarkoitettujen velvoitteiden noudattaminen järjestetään ja toteutetaan. Omavalvontaohjelmassa on todettava, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä asiakkaiden ja potilaiden palvelujen yhdenvertaisuuden toteutumista seurataan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelman osana on myös päivittäisen toiminnan sisältämät palveluyksiköiden omavalvontasuunnitelmat ja lääkehoitosuunnitelmat. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 741/2023 26 §.)
  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tehdään kaksi erillistä omavalvontaohjelmaa; toinen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle ja toinen sosiaali- ja terveyspalveluihin. Omavalvontaohjelma ohjeistaa ylätasoisesti, kuinka valvontaa tullaan hyvinvointialueella toteuttamaan ja kuinka hyvinvointialue varmistaa järjestämisvastuunsa toteutumisen. Vastuu omavalvontaohjelman päivittämisestä on järjestämisen tuki ja hankinnat -yksiköllä. Aluehallitus hyväksyy omavalvontaohjelman. 
  • Omavalvontaohjelman osana on myös päivittäisen toiminnan sisältämät palveluyksiköiden omavalvontasuunnitelmat ja lääkehoitosuunnitelmat. Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava neljän kuukauden välein julkisessa tietoverkossa tai muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 26 §).
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelma (sosiaali- ja terveyspalvelut)(pdf, 1.28 MB)

Laadun ja omavalvontaohjelman raportointi

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) velvoittaa hyvinvointialuetta laatimaan omavalvontaohjelman sekä seuraamaan sen toteutumista. Omavalvontaohjelma sekä omavalvontaohjelman toteutumisen seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet on julkaistava julkisessa tietoverkossa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman toteutumista voi seurata laadun ja omavalvontaohjelman raportoinnin kautta. Raportti julkaistaan kvartaaleittain hyvinvointialueen internetsivuilla. Omavalvonnalla varmistetaan asiakkaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu. Laadun ja omavalvontaohjelman raportoinnin avulla sinun on mahdollista tutustua, kuinka edellä mainitut asiat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toteutuvat ja minkälaisia havaintoja ja toimenpiteitä on tehty. 
 

Laadun ja omavalvonnan raportointi Q1-Q4, 2023.pdf(pdf, 2.02 MB)

Omavalvontasuunnitelmat

Yksiköiden omavalvontasuunnitelmat

Omavalvontasuunnitelma tehdään palveluyksiköittäin ja siihen kirjataan kaikki keskeiset toimenpiteet, joilla VAKE ja henkilöstö valvoo palveluyksikköä, toimintaa ja henkilöstön riittävyyttä ja sen muutoksia sekä palvelujen laatua.

Yksityiset palveluntarjoajat

Lisätietoja

Valvonta ja tuottajaohjaus

laadunvalvonta@vakehyva.fi

Lisätietoa omavalvonnasta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella saat ottamalla yhteyttä valvonnan ja tuottajaohjauksen yhteissähköpostiin.