Salli evästeet, jotta voit käyttää automaattisia käännöksiä
Eläkkeelle siirtyminen on suuri elämänmuutos ja uusi elämänvaihe, jolloin ajankäyttö ja yhteisösi voivat muuttua paljonkin. Haluamme tukea sinua tämän uuden elämänvaiheen haltuunotossa.
Tältä sivulta löydät tietoa, tukea, tekemistä ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Vantaan ja Keravan alueella järjestetään runsaasti erilaista toimintaa ja tapahtumia, joihin voi mennä mukaan.
Tapahtumia ja toimintaa löydät kootusti Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimelta. Hyvinvointitarjotin on verkkopalvelu, josta löydät muun muassa omahoito-ohjeita, tapahtumia ja harrastuksia.
Voit hakea sisältöä esimerkiksi teeman, alueen tai ikäryhmän mukaan. Tarjolla on hyvinvointialueen, järjestöjen ja kuntien palveluja – kuten vertaistukiryhmiä, digitukea ja harrastustoimintaa.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Vantaan kaupungin palveluista löydät esimerkiksi alueen liikunta-, kulttuuri- ja luontopalvelut. Lähde mukaan monipuoliseen toimintaan kuten esimerkiksi liikuntaryhmiin ja -harrastuksiin. Tutustu myös alueen museoihin ja luontokohteisiin.
Tutustu Vantaan kaupungin tarjontaan
Muista hyödyntää myös erityisryhmien alennuskortit, kuten Sporttikortti 70+ ja omaishoitajien edut:
Vantaan tapahtumakalenterista ja harrastuskalenterista löydät kootusti alueen tapahtumat ja harrastukset:
Kirjastot ovat kaikille avoimia kohtaamispaikkoja ja kulttuurikeskuksia. Kirjastosta voi lainata lehtiä, kirjoja, elokuvia ja muuta aineistoa sekä harrastaa ja oleilla sekä osallistua tapahtumiin. Vantaan kirjastot ovat osa Helmet-kirjastoverkostoa.
Keravalta löydät paljon mielenkiintoista tekemistä ja ajanviettomahdollisuuksia. Keravalta löydät monipuoliset liikunta-, kulttuuri- ja luontokohteet sekä harrastukset.
Tutustu Keravan kaupungin tarjontaan
Muista hyödyntää esimerkiksi erityisryhmien alennukset, kuten Seniorikortti +65v uintiin ja kuntosalille sekä omaishoitajien edut.
Keravan tapahtumakalenterista ja harrastuskalenterista löydät kootusti alueen tapahtumat ja harrastukset.
Kirjastossa voit lukea ja lainata aineistoa, osallistua tapahtumiin, työskennellä ja kokoontua. Keravan kirjasto kuuluu Keski-Uudenmaan Kirkes-kirjastokimppaan.
Alueelta löytyy runsaasti erilaisia paikkoja, joissa voit tavata muita. Monet tapaamispaikoista ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, eivätkä vaadi ilmoittautumista. Pistäydy paikalle, kun sinulle parhaiten sopii ja osallistu monipuoliseen toimintaan!
Korttelikerhot ovat vapaaehtoisohjaaja-vetoisia iäkkäille suunnattuja avoimia kohtaamispaikkoja, joissa lähialueen ihmiset kahvittelevat ja viettävät aikaa yhdessä.
Vapaaehtoiset toimivat kerhossa vastuuhenkilöinä, mutta kaikki kerholaiset ylläpitävät yhdessä kerhon toimintaa. Kerhotapaamisten teemoja suunnitellaan porukalla ja ne voivat olla esimerkiksi tietovisailua, tuolijumppaa, levyraatia tai asiantuntijavierailuja.
Kerhot kokoontuvat kerran viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Kokoontumispaikat ja ajat löydät hyvinvointitarjottimelta.
Kaipaatko juttuseuraa ja yhdessäoloa muiden kanssa? Tarvitsetko tukea mielenterveyden tai päihteidenkäytön hallintaan?
Marjatta-Säätiön rasteissa sinulla on mahdollisuus osallistua yhteisölliseen toimintaan, erilaisiin ryhmiin sekä yksilölliseen tukeen ja ohjaukseen. Viikko-ohjelmasta voit valita sinua kiinnostavat ryhmät tai osallistua kaikkeen toimintaan.
Toiminta on maksutonta ja suunnattu vantaalaisille sekä keravalaisille ikääntyville. Rasteihin voit vain mennä, et tarvitse lähetettä tai ajanvarausta.
Havurasti sijaitsee Havukoskella. Lue lisää: Havurasti | Marjatta-Säätiö
Myyrasti sijaitsee Myyrmäessä. Lue lisää: Myyrasti | Marjatta-Säätiö
HelsinkiMission terapeuttiset keskusteluryhmät eli Senioripysäkit tarjoavat ammattilaisen ohjaamaa keskustelua ja tukea yli 65-vuotiaille. Niiden tavoitteena on tukea mielen hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä.
Senioripysäkkejä järjestetään VAKEn alueella Myyrmäessä ja Havukoskella, ja voit hakea niihin mukaan lomakkeen kautta, sähköpostitse senioripysakki@helsinkimissio.fi tai puhelimitse puh. 09 2312 0260.
Lue lisää HelsinkiMission sivuilta.
Vantaan asukastilat tarjoavat mahdollisuuden kohtaamiseen, yhdessä tekemiseen ja osallistumiseen. Ne sijaitsevat hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella eri puolilla Vantaata.
Asukastiloihin voi aukioloaikojen puitteissa piipahtaa koska tahansa vaikka kahville, juttelemaan muiden kanssa tai kysymään neuvoa. Asukastiloissa järjestetään monenlaista harraste-, kerho- ja virkistystoimintaa.
Toiminta on maksutonta.
Vantaan asukastilat
Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt ovat aktiivisia toimijoita, jotka järjestävät alueella erilaista toimintaa.
Vantaan ja Keravan seurakunnissa on paljon tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa voit kohdata muita. Seurakunnissa järjestetään muun muassa seniorikerhotoimintaa ja yhteisöruokailuja, joihin voi mennä mukaan matalalla kynnyksellä.
Alueellamme toimii aktiivisesti monia eläkeläisjärjestöjä. Niissä järjestetään paljon erilaista toimintaa, kuten kerhoja, tapahtumia ja retkiä.
Tutustu tarjontaan hyvinvointitarjottimella tai löydä tietoa alla olevista linkeistä.
Hyvinvointi koostuu monista osa-alueista ja on ainutlaatuista jokaiselle. Voit tehdä itse paljon ja huolehtia omasta terveydestäsi.
Esimerkiksi erilaiset itse- ja omahoito-ohjelmat antavat vinkkejä omasta terveydestä huolehtimiseen. Tietoa, tukea ja toimintaa löydät myös potilasjärjestöistä ja -yhdistyksistä.
Tutustu hyvinvointia tukeviin teemoihin ja hae hyvinvointia tukevia palveluita Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimelta. Löydät tarjottimelta tietoa esimerkiksi liikunnasta, ravitsemuksesta ja mielen hyvinvoinnista.
Hyvinvointitarjotin on verkkopalvelu, josta löydät muun muassa omahoito-ohjeita, tapahtumia ja harrastuksia. Voit hakea sisältöä teeman, alueen tai ikäryhmän mukaan. Tarjolla on hyvinvointialueen, järjestöjen ja kuntien palveluja, kuten vertaistukiryhmiä, digitukea ja harrastustoimintaa.
Lue lisää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä
Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjotin
Terveyskylä on kattava ja monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin verkkopalvelu. Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä julkinen verkkopalvelu, joka tarjoaa luotettavaa tietoa ja tukea.
Terveyskylästä löydät itsehoito-ohjelmia sekä Terveyskylän virtuaaliset talot, jotka on rakennettu eri teemojen ympärille, teemoja ovat esimerkiksi diabetes, kuulo ja reuma.
Taloista löydät luotettavaa terveystietoa ja tietoa esimerkiksi tukea tarjoavista potilasjärjestöistä.
Terveyskylä
Terveyskylän virtuaaliset talot
Terveyteen liittyvissä asioissa sinua tukevat hyvinvointialueen terveyspalvelut. Terveyspalvelut pitävät sisällään muun muassa terveysasemat, suun terveydenhuollon, päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä kuntoutuksen palvelut. Esimerkiksi apuvälinepalveluista voit lainata arkea helpottavia apuvälineitä.
Terveyspalvelut
Muistihäiriöt ja niiden tutkiminen
Eläkeläisenä voit olla oikeutettu alennuksiin tai tukiin. Alennuksia voi saada esimerkiksi erilaisista tapahtumista ja pääsylipuista.
Voit olla oikeutettu Kelan kautta saataviin tukiin, kuten eläkkeensaajan asumistukeen tai eläkettä saavan hoitotukeen. Kelasta voit selvittää onko sinulla oikeutta saada korvausta esimerkiksi lääke- tai sairauskuluista tai esimerkiksi taksimatkoista terveydenhuoltoon.
Oman talouden ennakointi on tärkeää. Monet tahot tarjoavat tukea ja neuvontaa oman talouden ennakointiin sekä raha-asioiden ja velkojen hoitoon.
Katso lisää:
Voit olla oikeutettu ostamaan HSL:n lippuja alennettuun hintaan, jos olet esimerkiksi 70 vuotta täyttänyt tai näkövammainen.
HSL:n alennusryhmät
VR:n junalipuista voit saada alennusta, jos olet eläkeläinen tai täyttänyt 65 vuotta.
VR:n alennukset
Olet eläkeläisenä oikeutettu myös alennuksiin monissa tapahtumissa ja yrityksissä kuten sisäänpääsylipuissa museoihin, uimahalleihin ja konsertteihin.
Löydät alennukset ja edut kootusti Senioriedut-sivulta.
Turvallisuus koostuu monista osa-alueista ja voit ylläpitää sitä monin tavoin esimerkiksi huolehtimalla kodin paloturvallisuudesta ja varautumalla erilaisiin tilanteisiin.
Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjotin tarjoaa tärkeää tietoa turvallisuuden ylläpitoon.
Turvallisuus | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Voit tarkastella kodin turvallisuutta esimerkiksi Kodin turvallisuuden tarkistuslistan avulla: Erityisryhmien asumisturvallisuus - SPEK
Kodin turvallisuutta voi lisätä kodin esteettömyyden varmistamisella. Katso lisää esteettömyyttä parantavista muutostöistä:
Huijauksen tai petoksen uhriksi voi joutua kuka tahansa. On tärkeää tunnistaa ja pyrkiä välttämään huijaukset.
Jokaisella on oikeus turvalliseen ikääntymiseen. Älä jää yksin, sillä tukea väkivallan ja kaltoinkohtelun kokijoille ja tekijöille on tarjolla:
Saat tietoa ja tukea rikosuhripäivystyksestä, jos olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi: Rikosuhripäivystys.
Kaipaatko apua tai tukea asiointiin tietokoneella, puhelimella tai tabletilla? Voit saada tukea digilaitteiden käyttöön ja sähköisissä palveluissa asiointiin. Alueella toimii useita digitukea tarjoavia tahoja ja tukea tarjotaan eri paikoissa, esimerkiksi kirjastoissa.
Teknologia ja laitteet voivat toimia ikääntyneen arjen tukena.
Tarvitsetko apua laitteiden tai internetin käyttöön? Digitukea on tarjolla monessa paikassa.
Teknologia ja laitteet voivat toimia ikääntyneen arjen tukena. VALLI ry:n tuottamista oppaista voit saada tietoa erilaisista kotona asumista tukevista teknologioista: VALLI ry.
Ikääntymiseen varautuminen ja ennakointi on tärkeä osa arjen sujuvuuden varmistamista. Ennakointiin kuuluu esimerkiksi omasta terveydestä ja toimintakyvystä huolehtiminen, taloudellinen ja oikeudellinen ennakointi sekä asumisen ennakointi.
Tietoa ja materiaalia vanhuuteen varautumisen eri teemoista, kuten esimerkiksi taloudesta, asumisesta ja asiakirjoista: vanheneminen.fi.
Varaudu myös tilanteisiin, joissa tarvitset apua omien asioidesi hoitamiseen esimerkiksi sairastumisen takia: Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tarjoaa alueen ikäihmisille lakisääteiset ja tarpeeseen perustuvat palvelut. Tavoitteemme on tukea sinua elämään omannäköistä elämää kotona tai kodinomaisessa ympäristössä elämän loppuun asti.
Ikääntyneiden palveluihin hakeutuminen -sivulta löydät tietoa, minkälaisia ikääntyneiden palveluja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tarjoaa, ja kuinka voit hakeutua niiden asiakkaaksi: Ikääntyneiden palveluihin hakeutuminen.
On tärkeää, että pääset vaikuttamaan asioihin ja saat äänesi kuulumaan. Vaikuttamisen mahdollisuuksia on erilaisia, ja haluamme kannustaa kaikkia osallistumaan yhdessä asioiden kehittämiseen.
Hyviä vaikuttamisen mahdollisuuksia ovat esimerkiksi asiakasraadit ja muut vaikuttamistoimielimet sekä palautteen antaminen palveluista. Palautteesi avulla osallistut palvelujen kehittämiseen tarjoamalla tärkeää tietoa onnistumisista sekä kehittämiskohteista.