Asiakasmaksut
Tällä sivulla

Asiakkailta perittävät maksut määräytyvät asiakasmaksulain ja -asetusten mukaisesti. Jos sinulla on kysyttävää asiakasmaksuista tai saamastasi laskusta etkä löydä vastausta tältä sivulta, voit olla yhteydessä sivun alareunasta löytyvillä tiedoilla. Autamme asian selvittämisessä.
Asiakasmaksuhinnasto(pdf, 479.74 KB)
Sähköinen asiointi
Asiakasmaksut
Terveyspalveluiden maksut
Terveysasemalla tapahtuvasta lääkärin vastaanottokäynnistä, videovastaanotosta ja vastaanottokäynnin korvaavasta puhelinvastaanotosta peritään 16,70 euron käyntimaksu 18 vuotta täyttäneiltä. Käyntimaksukatto on kalenterivuodessa 51,50 euroa. Asiakasmaksu peritään kolmelta ensimmäiseltä lääkärin vastaanottokäynniltä, minkä jälkeen palvelu on maksutonta kalenterivuoden loppuun. Mikäli hoitovastuu siirtyy hoitajakäynnin aikana lääkärille (lääkärikonsultaatio) peritään asiakasmaksu 16,70 eur.
Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen (HUS) käyntimaksu arkisin klo 08.00-20.00 on 18,80 euroa. Arkisin klo 20.00-08.00 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen vastaanotosta peritään terveyskeskuspäivystysmaksu 41,80 euroa.
Terveysaseman lääkärin vastaanottokäynnistä ei peritä maksua
- alle 18-vuotiailta
- neuvolan lääkärissäkäynniltä
- perhesuunnittelukäynniltä, silloin, kun siihen ei liity sairaanhoitoa
- kehitysvammaisilta
- julkisessa laitoshoidossa olevilta
- jatkuvan kotihoidon asiakkailta
- tartuntatautilain mukaisesta hoidosta
- kouluterveydenhuollon erityistutkimuksista, koulutapaturmista
- isyystutkimukseen liittyvältä käynniltä
- työvoimaviranomaisen vaatimasta tutkimuksesta
- kutsuntatarkastuksesta, varusmiehiltä, siviilipalvelusmiehiltä
- vangeilta, pidätetyiltä
- sotainvalideilta
- rintamaveteraaneilta
- koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon toimipisteissä tapahtuvista sairaanhoidollisista lääkärikäynneistä
- diabeetikoiden ja reumapotilaiden jalkahoidosta
- maksukaton täyttymisen jälkeen
- mielenterveyteen liittyvät terveyskeskuslääkärikäynnit, joissa tämä on ensisijainen käyntisyy.
- seulonnat, terveysneuvonnat ja -tarkastukset
Suun terveydenhuollon hoitokäynnistä peritään asetuksen mukainen perusmaksu ja maksut hoitotoimenpiteistä. Hammashoito on maksutonta 0–17-vuotiaille ja kehitysvammaisille. Veteraanien hammashoito on maksutonta suun terveydenhuollon perusterveydenhuollon piiriin kuuluvien palvelujen osalta.
Sinulla on mahdollisuus käyttää myös yksityisiä hammashoidon palveluja, joista voit saada Kela-korvauksen. Hyvinvointialue ei kuitenkaan osallistu yksityisen hammashoidon kuluihin.
Jos asiakas tai hänen edustajansa on varannut vastaanottoajan terveydenhuollon palveluihin tai sosiaali- tai terveydenhuollon lyhytaikaisen hoito- tai asumispalvelupaikan ja asiakas on ilman hyväksyttävää syytä ja varattua aikaa tai paikkaa ennalta peruuttamatta jäänyt saapumatta varattuna aikana vastaanotolle tai asianomaiseen yksikköön, hyvinvointialue saa periä asiakkaalta enintään 51,50 euron maksun. Maksun saa kuitenkin periä vain, jos maksun perimistä ei ole pidettävä kohtuuttomana ja hyvinvointialue on varauksen yhteydessä ilmoittanut mahdollisuudesta periä tässä pykälässä tarkoitettu maksu sekä antanut ohjeet ajan tai paikan peruuttamiseksi ennalta. Maksun perimistä sekä ajan tai paikan peruuttamista koskevat tiedot on annettava siten, että asiakas riittävästi ymmärtää niiden sisällön. Maksua ei saa periä alle 18-vuotiaalta asiakkaalta. (Asiakasmaksulaki 3§)
51,50 euron maksu peritään käyttämättä ja perumatta jätetystä palveluista:
- Terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynti
- Suun terveydenhuollon vastaanottokäynnit
- Geriatriset lääkärin vastaanottokäynnit
- Äitiysneuvolan lääkärin vastaanottokäynnit
- Lyhytaikainen hoito- tai asumispalvelupaikka, kertamaksu (vammaisten palvelut, vanhusten palvelut ja aikuisten sosiaalityön palvelut)
- Sairaanhoitajan vastaanottokäynnit
- Äitiysneuvolan terveydenhoitajanvastaanottokäynnit
- Terveysasemapalveluiden puhe-, fysio-, toiminta- ja ravitsemusterapeuttien vastaanottokäynnit
Peruuttamatta jääneen käynnin maksu peritään myös etävastaanotoista edellä mainituissa palveluissa.
Maksua ei peritä päihde- ja mielenterveyden perumattomien käyntien osalta.
Huom! Maksu voidaan perumatta ja käyttämättä jätetystä palvelusta voidaan veloittaa, vaikka käynti itsessään olisi maksuton.
Sosiaalipalveluiden maksut
Lastensuojelulaissa tarkoitettu lasten ja nuorten huolto on maksutonta lukuun ottamatta laitoshuoltoa.
Sen sijaan maksua voidaan periä lastensuojelulain mukaisena avohuollon tukitoimena, sijaishuoltona tai jälkihuoltona järjestetystä
-
perhehoidosta,
-
laitoshuollosta tai
-
asumispalveluista.
Lapsen tai nuoren tuloista perittävä maksu voi olla vuonna 2023 enintään 1860,20 euroa kuukaudessa. Perittävä maksu ei saa kuitenkaan ylittää palvelun tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia.
Kotihoidon palvelukokonaisuus voi sisältää sosiaalihuoltolain 19 § mukaisen kotipalvelun 19 a § kotihoidon ja terveydenhuoltolain 25 §:n mukaisen kotisairaanhoidon.
Kotihoito tai kotipalvelu katsotaan jatkuvaksi ja säännölliseksi, jos asiakas saa palvelua vähintään kerran viikossa ja lisäksi palvelun arvioidaan kestävän vähintään 2 kuukautta, tai palvelu on tosiasiallisesti kestänyt jo vähintään 2 kuukautta. Jatkuvasti ja säännöllisesti annetusta kotihoidosta peritään palvelun (1) laadun ja määrän, (2) perheen koon sekä (3) palvelun käyttäjän maksukyvyn mukaan määräytyvä kuukausimaksu.
Kuukausimaksun suuruus määritellään alla olevan dokumentin taulukon mukaisesti.
Tuettua asumista järjestetään (a) toistaiseksi voimassa olevana, (b) määräaikaisena sekä (c) lyhytaikaisena tukimuotona. Tarjottavan tuen määrä on yksilöllinen, ja sosiaalityöntekijä kirjaa sen asiakkaan palvelusuunnitelmaan. Tuetussa asumisessa asiakas vastaa ruokailuistaan pääasiassa itse. Osassa tuetun asumisen yksiköitä on tarjolla maksullinen ateriapalvelu. Asiakas maksaa mahdollisen vuokran sekä toteutuneet ateriat.
Yhteisöllisen asumisen palvelumaksu määräytyy alla olevan dokumentin taulukon mukaisesti. Palvelu on pitkäaikaista, jos palvelun arvioidaan, sen alkamisesta lukien kestävän tai jos palvelu on tosiasiallisesti kestänyt, vähintään kolme kuukautta. Mikäli asiakas käyttää ateriapalveluita, ateriamaksut peritään toteutuneista aterioista asiakasmaksuhinnaston mukaisesti.
Yhteisölliseen asumiseen sisältyvät asiakkaan tarpeen mukainen hoito ja huolenpito, toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut. Palveluja järjestetään asiakkaan tarpeen mukaan.
Tuetussa sekä palveluasumisessa asiakas tekee palveluntuottajan kanssa huoneenvuokralain mukaisen vuokrasopimuksen ja maksaa vuokran palveluntuottajalle.
Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista. Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään erityisesti iäkkäille sekä myös vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaalta peritään maksukyvyn mukaan määräytyvä asiakasmaksu. Asiakasmaksu peritään kuukausittain ja se määritellään nettotulojen perusteella. Yksin asuneella maksu on enintään 85 prosenttia nettotuloista, jättäen kuitenkin käyttövaraksi vähintään 256,13 euroa kuukaudessa. Käyttövara on tarkoitettu kattamaan asiakkaan henkilökohtaiset menot, kuten lääkekustannukset, terveydenhuolto- ja hammashoitokulut sekä silmälasit, vaate- ja hygieniakulut.
Pariskuntien osalta asiakasmaksu määritellään yhteenlaskettujen nettotulojen perusteella, jos puolisioista suurempituloinen on muuttanut hoivakotiin. Tällöin maksu on enintään 42,5 % puolisoiden yhteenlasketuista tuloista. Käyttövaraksi puolisioille jää 57,5 prosenttia nettotuloista. Jos taas puolisoista pienempituloinen on saanut paikan hoivakodista, maksu määritellään yksinomaan hänen nettotuloistaan 85 prosentin laskentakaavan mukaisesti. Hyvinvointialue voi harkintansa mukaan periä asiakasmaksulain 14§:n mukaiset asiakkaan jatkuvat tulot, saamiset, etuudet ja korvata niillä asiakasmaksua.
Asiakas maksaa erikseen asumisesta ja saamistaan palveluista, jolloin asiakasmaksu jaetaan kahteen erilliseen kuukausimaksuun:
-
Asiakas tekee palveluntuottajan kanssa huoneenvuokralain mukaisen vuokrasopimuksen ja maksaa vuokran suoraan palveluntuottajalle. Vuokra huomioidaan palvelumaksussa vähennyksenä.
-
Asiakas maksaa palvelumaksun Vantaan kaupungille. Palveluihin sisältyvät asiakkaan tarpeen mukainen hoito ja huolenpito, toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ateria-, vaatehuolto-, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut.
Pitkäaikaisen laitoshoidon maksu peritään hoidon alkamisesta lähtien, kun ympärivuorokautisen laitoshoidon arvioidaan kestävän yli kolme kuukautta. Muutoin maksu määrätään sen jälkeen, kun henkilö on ollut laitoshoidossa yli 3 kuukautta ja hänen toimintakykynsä on heikentynyt niin, että häntä on edelleen hoidettava laitoksessa.
Pitkäaikaisessa laitoshoidossa asiakkaalta peritään maksukyvyn mukaan määräytyvä asiakasmaksu. Maksu sisältää asiakkaan tarvitseman ylläpidon, hoidon ja palvelut, muun muassa lääkkeet. Asiakasmaksu peritään kuukausittain ja se määritellään nettotulojen perusteella. Yksin asuneella maksu on enintään 85 prosenttia nettotuloista, jättäen kuitenkin käyttövaraksi vähintään 112 euroa kuukaudessa.
Pariskuntien osalta asiakasmaksu määritellään yhteenlaskettujen nettotulojen perusteella, jos puolisoista suurempituloinen on laitoshoidossa. Tällöin maksu on enintään 42,5 % puolisoiden yhteenlasketuista tuloista. Käyttövaraksi puolisoille jää 57,5 prosenttia nettotuloista. Jos taas puolisoista pienempituloinen on laitoshoidossa, maksu määritellään yksinomaan hänen nettotuloistaan 85 prosentin laskentakaavan mukaisesti.
Pitkäaikaisen perhehoidon asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan. Asiakasmaksu peritään kuukausittain ja se määritellään nettotulojen perusteella. Yksin asuneella maksu on enintään 85 prosenttia nettotuloista, jättäen kuitenkin käyttövaraksi vähintään 256,13 euroa kuukaudessa. Alle 16-vuotiaalta peritään harkinnan mukaan elatusapu, lapsilisä, vammaistuki ym. sosiaaliturvaetuudet ylläpidon korvaukseksi. Käyttövara määräytyy lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan, kuitenkin 15 % tuloista tai vähintään 256,13 €.
Maksukyvyn mukaan määräytyvät maksut
Tarvittaessa asiakkaan on mahdollista hakea asiakasmaksun alennusta alla olevalla lomakkeella. Asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää perimättä yksilöllisen tarve- ja tilannearvion perusteella.
Maksun alentaminen tai perimättä jättäminen taloudellisilla syillä tai elatusvelvollisuuden vaarantumisen takia koskee sosiaalihuollon maksuja ja terveydenhuollon maksukyvyn mukaan määräytyviä maksuja. Asiakasmaksun perimättä jättäminen ja alentaminen ovat ensisijaisia toimenpiteitä toimeentulotukeen nähden. Pitkäaikaisen laitoshoidon, palveluasumisen ja kotihoidon sekä kotipalvelun maksut voidaan alentaa tai jättää perimättä myös huollollisten syiden perusteella. Asiakkaan on myös mahdollista sopia maksusuunnitelmia laskuille, jos laskun maksaminen kerralla ei ole mahdollista.
Asiakasmaksun alentamista tai perimatta jattamista koskeva hakemus (610004).pdf(pdf, 106.47 KB)Asiakasmaksusta annettuun päätökseen ja laskuun saa vaatia oikaisua Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalta kirjallisella oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaanti päivästä lukien, sitä päivää lukuun ottamatta. Päätöksen katsotaan saapuneen asianosaisen tiedoksi seitsemäntenä päivänä siitä, kun päätös on postitettu, ellei asiassa muuta näytetä. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava päätös, johon vaaditaan oikaisua sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan. Oikaisuvaatimus tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä, vaikka siitä tekisi oikaisupyynnön.
Postiosoite:
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Kirjaamo PL 1700, 01030 Vantaa - Sähköpostiosoite: kirjaamo@vakehyva.fi
Maksukatto
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittainen maksukatto, 692 euroa vuonna 2023. Maksukattoa kerryttävät laissa määrätyt terveydenhuollon asiakasmaksut sekä hyvinvointialueen ostamista palveluista perittävät asiakasmaksut. Alle 18-vuotiaan käyttämistä palveluista perityt maksut otetaan huomioon yhdessä hänen vanhempansa tai muun huoltajansa maksujen kanssa. Maksukaton täyttymisen jälkeen palvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia kalenterivuoden loppuun. Poikkeuksena on lyhytaikainen laitoshoito, josta peritään alennettu päivämaksu 18,20 euroa maksukaton täyttymisen jälkeen.
Maksukattoa kerryttävät asiakasmaksut seuraavista palveluista:
- terveyskeskuksen avosairaanhoidon lääkäripalvelut
- poliklinikan antama tutkimus ja hoito
- päiväkirurgiset toimenpiteet
- suun terveydenhuollon käynti- ja toimenpidemaksut (lukuun ottamatta hammasteknisiä kuluja, kuten proteesit, purentakiskot, oikomiskojeet ja uniapneakiskot)
- terveydenhuollon ammattihenkilön antama fysioterapia, neuropsykologinen kuntoutus, ravitsemusterapia, jalkojenhoito, puheterapia, toimintaterapia ja muut niihin rinnastettavat toimintakykyä parantavat ja ylläpitävät hoidot
- sarjassa annettavat hoidot
- yö- ja päivähoito
- tilapäinen kotisairaanhoito ja tilapäinen kotihoito
- lyhytaikaisen laitoshoidon ja laitospalvelun maksut terveydenhuollon ja sosiaalihuollon laitoksissa
- kuntoutushoidon maksut
- toimeentulotuella maksetut maksut
- maksukattoa kerryttävät myös ostopalveluina tuotetut palvelut, jos ne kuuluvat kunnan järjestämisvastuulle.
Maksukattoon ei lasketa mukaan maksuja:
- sairaankuljetuksesta
- lääkärintodistuksista
- yksityislääkärin lähetteellä tehdyistä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista
- sosiaalihuollon palveluista (lukuun ottamatta lyhytaikaista laitospalvelua)
- maksukykyyn perustuvat asiakasmaksut
- palvelusetelin omavastuista
- kuljetuspalvelujen omavastuista
- täysin yksityisistä palveluista, joiden järjestämisestä hyvinvointialue ei vastaa
- kotihoidosta ja tukipalveluista
- säännölliseen kotihoitoon sisältyvästä lääkärikäynnistä
Maksukaton täyttymisen seuraaminen on asiakkaan vastuulla. Asiakkaan saamissa laskuissa on merkintä niiden palveluiden kohdalla, jotka kerryttävät maksukattoa. Kun asiakasmaksuja on kertynyt yli 692 euroa, asiakkaan tulee pyytää todistus maksukaton ylittymisestä. Todistuksen kirjoittaa se yksikkö, jossa maksukatto tulee täyteen. Jos asiakkaan maksukatto täyttyy Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen järjestämissä palveluissa, todistus pyydetään asiakasmaksut ja myyntireskontra- yksiköstä.
Asiakasmaksutiimi palvelee maksukattoa koskevissa kysymyksissä, selvittää maksukertymät ja kirjoittaa todistukset:
-
puhelimessa ma-pe klo 9.00-11.30, p. 09 4191 0200 sekä
-
sähköisessä asiakaspalvelussa https://asiointi.vakehyva.fi/
Usein kysytyt kysymykset
Laskutuksesta
Ole yhteydessä asiakasmaksut ja myyntireskontra-yksikön asiakaspalveluun sähköisen asiointikanavan kautta tai soittamalla numeroon p: 09 4191 0200, jotta voidaan tarkistaa, että lasku on aiheellinen. Virheellinen lasku hyvitetään ja tarvittaessa korjataan. Jos silti olet tyytymätön laskuun, on siihen oikeus hakea muutosta. Asiakasmaksusta annettuun päätökseen ja laskuun voi hakea oikaisua Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yksilöasioiden jaostolta kirjallisella oikaisuvaatimuksella.
Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tasamaksuihin voidaan hakea oikaisua laskulle. Maksukykyyn perustuvassa maksussa voidaan hakea oikaisua maksupäätökseen. Asiakasmaksuun ei voi hakea oikaisua taloudellisista syistä eli sillä perusteella, että laskun maksaminen vaarantaisi toimeentulon edellytyksiä, vaan oikaisuvaatimuksen syynä on tyytymättömyys laskun oikeellisuuteen. Aivan ensimmäiseksi tulee tarkistaa ja varmistaa, että on lasku aiheellinen ja peruste maksulle olemassa.
Maksupäätökseen liittyvissä kysymyksissä ollaan ensisijaisesti yhteydessä päätöksentekijään. Yhteystiedot ovat annetussa päätöksessä. Oikaisuvaatimusohjeet ovat laskun liitteenä tai asiakasmaksupäätöksessä. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaanti päivästä lukien, sitä päivää lukuun ottamatta. Päätöksen katsotaan saapuneen asianosaisen tiedoksi seitsemäntenä päivänä siitä, kun päätös on postitettu, ellei asiassa muuta näytetä.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava päätös/lasku, johon vaaditaan oikaisua sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan. Oikaisuvaatimus tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Lasku tulee maksaa eräpäivään mennessä, vaikka siitä tekisi oikaisupyynnön.
Pitkäaikaisen laitoshoidon päätös voidaan tehdä alkamaan, mikäli asiakkaan hoidontarve arvioidaan kestävän pidempää kuin kolme kuukautta. Pitkäaikaisen laitoshoidon päätös tehdään viimeistään silloin, kun asiakas on ollut yli kolme kuukautta ympärivuorokautisessa laitoshoidossa ja hänen hoitotarpeensa jatkuu. Asiakkaan hoidosta vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset tekevät päätöksen pitkäaikaista laitoshoidosta yksilöllisen harkinnan mukaan.
Olet saattanut saada maksun perumatta ja käyttämättä jätetystä palvelusta. Jos asiakas tai hänen edustajansa on varannut vastaanottoajan terveydenhuollon palveluihin tai sosiaali- tai terveydenhuollon lyhytaikaisen hoito- tai asumispalvelupaikan ja asiakas on ilman hyväksyttävää syytä ja varattua aikaa tai paikkaa ennalta peruuttamatta jäänyt saapumatta varattuna aikana vastaanotolle tai asianomaiseen yksikköön, hyvinvointialue saa periä asiakkaalta enintään 51,50 euron maksun. Maksun saa kuitenkin periä vain, jos maksun perimistä ei ole pidettävä kohtuuttomana ja hyvinvointialue on varauksen yhteydessä ilmoittanut mahdollisuudesta periä tässä pykälässä tarkoitettu maksu sekä antanut ohjeet ajan tai paikan peruuttamiseksi ennalta. Maksun perimistä sekä ajan tai paikan peruuttamista koskevat tiedot on annettava siten, että asiakas riittävästi ymmärtää niiden sisällön. Maksua ei saa periä alle 18-vuotiaalta asiakkaalta. (Asiakasmaksulaki 3§) Ota yhteyttä laskussa olevaan numeroon, niin asia voidaan selvittää.
Käyntimaksu määräytyy palvelun mukaisesti ja jos hoitajan vastaanottotapahtuma muuttuu lääkärin vastuulle, käynnistä peritään lääkärin vastaanoton käyntimaksu 16,70 euroa.
Asiakasmaksut laskutetaan kuukausi kerrallaan. Laskutus tapahtuu aina laskutettavaa kuukautta seuraavana kuukautena. Esimerkiksi marraskuun ajalta muodostuneet laskut lähetetään asiakkaille joulukuun lopulla. Maksamattomat asiakasmaksut siirretään yksityisen perintätoimisto Intrumin käsittelyyn.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen perimättä jättäminen ja alentaminen on mahdollista niissä tilanteissa, jolloin asiakasmaksu heikentää asiakkaan toimeentulon edellytyksiä tai vaarantaa henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Maksun alentamisen ja perimättä jättämisen on oltava ensisijaista toimeentulotuesta annetussa laissa tarkoitettuun toimeentulotukeen nähden. Asiakasmaksua voidaan alentaa tai jättää se kokonaan perimättä tapauskohtaisen tarve- ja tilannearvion perusteella ja maksun alentaminen perustuu tulo- ja menolaskelmaan.
Asiakasmaksujen alentaminen tai perimättä jättäminen koskee kaikkia sosiaalihuollon asiakasmaksuja sekä maksukykyyn perustuvia terveydenhuollon maksuja.
Laskut voidaan lähettää myös asiakkaan asioita hoitavalle omaiselle tai edunvalvojalle, mikäli tähän on asiakkaan suostumus. Laskunsaajan osoite voidaan ilmoittaa ottamalla yhteyttä asiakasmaksut ja myyntireskontra- yksikköön sähköisen asiointikanavan kautta tai soittamalla palvelunumeroon p. 09 4191 0200.
Ympärivuorokautisen asumisen maksu määritellään säännöllisten nettotulojen perusteella ja yhteisöllisen asumisen palvelumaksu määritellään bruttotulojen perusteella. Mikäli asiakkaalla on omaisuutta, joka tuottaa säännöllistä tuloa, huomioidaan kyseiset tulot asiakasmaksussa. Laskelmassa huomioitavia tuloja ovat muun muussa eläkkeet, sosiaalietuudet sekä korko- ja osinkotulot.
Lyhytaikaisen palveluasumisen maksu on sen sijaan ns. tasasuuruinen maksu, eikä asiakkaan tulot ja varallisuus vaikuta perittävän maksun suuruuteen. Asiakasmaksu peritään hoitopäivien mukaan.
Asiakkaan on mahdollista hakea Kelasta eläkettä saavan hoitotukea ja eläkkeensaajan asumistukea. Hoitotuen määrä riippuu asiakkaan saamasta ohjauksen, valvonnan ja avun tarpeesta. Kela myöntää eläkkeensaajan asumistukea myös ympärivuorokautisen asumisen asiakkaille. Asumistuen määrä riippuu asumiskustannuksista, hakijan perheen koosta sekä tulojen ja omaisuuden määrästä. Sosiaalietuuksiin ja muihin toimeentuloon liittyviin asioihin voi kysyä neuvoa hoivapalveluiden geronomilta tai erityissosiaaliohjaajalta. Asiakkaan on myös mahdollista hakea maksun alennusta tai perimättä jättämistä.
Maksukatosta
Maksukatolla tarkoitetaan asiakasmaksujen kalenterivuosittaista enimmäismäärää. Maksukatto on 692 euroa kalenterivuodessa (vuonna 2023). Maksukaton ylittymisen jälkeen maksukattoon sisältyvät palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia asianomaisen kalenterivuoden loppuun. Lyhytaikaisen laitoshoidon tai lyhytaikaisen laitospalvelun osalta peritään 18,20 euroa vuorokaudelta ylläpitomaksuna, myös maksukaton ylittymisen jälkeen.
Tiedot asiakkaan maksuista eivät liiku automaattisesti eri palveluntuottajien välillä, vaan maksukaton täyttymisen seuraaminen on asiakkaan vastuulla. Todistuksen maksukaton ylittymisestä saa siltä palveluntuottajalta, jossa maksukatto on tullut täyteen. Saadakseen todistuksen, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä palveluntuottajaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asiakasmaksut ja myyntireskontra palvelee maksukattoa koskevissa kysymyksissä, selvittää maksukertymät ja kirjoittaa todistuksen maksukaton ylittymisestä. Todistus lähetetään asiakkaalle postitse.
Mikäli asiakas ei ole asioinut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluissa, vaan esimerkiksi ollut hoitojaksolla HUS:ssa, asiakasta kehotetaan ottamaan suoraan yhteyttä HUS:n potilaslaskutukseen, p. 09 471 78550.
Palveluiden hinnoista
Tilapäisellä kotihoidolla tarkoitetaan kertaluonteisina käynteinä toteutettavaa, väliaikaista tai harvemmin kuin kerran viikossa toteutuvaa kotisairaanhoitoa. Mikäli asiakas saa tilapäisesti kotihoidon palveluita, asiakas maksaa käyntimaksuja jokaisesta laskutettavasta käynnistä. Nämä maksut kerryttävät asiakkaan maksukattoa.
Kotihoidon palvelu katsotaan jatkuvaksi ja säännölliseksi, jos asiakkaalla on kotihoidon käyntejä kerran viikossa tai useammin. Säännöllisestä kotihoidon palvelusta määritellään kuukausimaksu asiakkaan bruttotulojen, perhekokoon ja palvelumäärän perusteella. Tarvittaessa asiakkaan on mahdollista hakea asiakasmaksuun alennusta.
Mikäli asiakkaalle on myönnetty kotihoidon tukipalveluita, kuten ateria-, siivous- ja turvapalvelu, asiakasmaksut peritään voimassa olevan hinnaston mukaisesti.
Lyhytaikainen laitoshoito maksaa 39,40 euroa päivältä. Maksukaton ylittymisen jälkeen peritään alennettu maksu 18,20 euroa päivältä, todistus maksukaton ylittymisestä tulee olla kirjoitettu. Mikäli asiakkaalle tehdään pitkäaikaisen laitoshoidon päätös, asiakkaalle määritellään maksukyvyn mukainen asiakasmaksu.
Maksu voi olla enintään 85 prosenttia hoidossa olevan nettokuukausituloista. Asiakkaalle jätetään kuukausittaiseksi käyttövaraksi 15 prosenttia tuloista, kuitenkin vähintään 112 euroa. Jos suurempituloinen puoliso on laitoshoidossa, asiakasmaksu voi olla enintään 42,5 prosenttia puolisoiden yhteenlasketuista tuloista.
Asiakasmaksu määritellään asiakkaan nettotulojen perusteella.
Asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan. Asiakasmaksu voi olla enintään 85 prosenttia hoidossa olevan nettokuukausituloista. Asiakkaalle jätetään kuukausittaiseksi käyttövaraksi 15 prosenttia tuloista, kuitenkin vähintään 265,13 euroa. Jos puolisoista suurempituloinen on hoivakodissa, asiakasmaksu määritellään puolisoiden yhteenlaskettujen tulojen perusteella. Hoitomaksu voi olla enintään 42,5 % yhteenlasketuista tuloista.
Asiakas maksaa erikseen asumisesta ja palveluista. Asumisen kustannuksena olevan vuokran asiakas maksetaan vuokrasopimuksen mukaisesti. Asiakas maksaa palvelumaksun saamistaan palveluista, joita ovat hoiva- ja hoitopalvelut sekä ateria-, vaatehuolto-, perushygienia- ja siivouspalvelut. Palvelukokonaisuus määritellään asiakkaan toimintakyvyn, hoidon sitovuuden ja vaativuuden sekä annettavan palvelumäärän perusteella.
Asiakasmaksu voidaan määrätä enintään sen suuruiseksi, että asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää kuukausittain vähintään 265,13 euroa. Käyttövaralla on tarkoitus kattaa henkilökohtaiset kulut, kuten lääke- ja terveydenhuoltomenot, vaate-, hygienia-, matkustus- ja harrastustoiminnan kulut sekä silmälasit, parturikampaamomaksut, sanomalehden tilausmaksut ja puhelimen käyttömenot.
Palveluseteleistä
Ympärivuorokautisen asumisen asiakkuuskriteerit täyttävä ja palvelupäätöksen saanut asiakas voi valita yksityisen hoivakodin hyvinvointialueen hyväksymistä palvelunseteliyrittäjistä. Palvelusetelillä hyvinvointialue sitoutuu maksamaan setelin suuruisen summan yksityisen hoivakodin antamien palvelujen kustannuksista. Asiakkaan omavastuuosuudeksi jää se osuus kustannuksista, joka ylittää palvelusetelin arvon.
Palveluseteli on tarkoitettu asiakkaille, jotka ovat palvelutarpeensa perusteella arvioitu tarvitsevan yhteisöllistä asumista. Palvelutarpeen arviointi tehdään yhdessä asiakkaan, läheisten sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa siinä palvelussa, jonka piirissä asiakas on. Jos asiakkaalla ei ole voimassa olevaa asiakkuutta esim. kotihoidon palveluissa, palvelutarpeen arvioinnin voin varata Seniorineuvonnan kautta.