Puolesta asiointi
Puolesta-asiointi tarkoittaa asiointia toisen henkilön puolesta häntä koskevissa asioissa. Sosiaali- ja terveyspalveluissa puolesta-asiointiin oikeuttavat täysivaltaisen henkilön tekemä valtakirja, henkilökohtaisten asioiden hoitoa varten määrätty edunvalvonta, vahvistettu edunvalvontavaltuutus tai alaikäisen lapsen huoltajuus.
Voit lukea lisää puolesta-asioinnista THL:n sivuilta ja Kanta-palvelusta.
Täysivaltaisen henkilön tekemä kirjallinen valtakirja oikeuttaa puolesta-asiointiin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Voit antaa valtuutuksen erillisellä lomakkeella tai Maisan kautta. Löydät ohjeet valtuutuksen tekemiseen Maisan usein kysytyistä kysymyksistä.
Halutessasi voit myös perua aiemman valtuutuksen puolesta-asiointiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa lomakkeella.
Alaikäisen puolesta ei ole mahdollista asioida valtakirjalla. Katso lisää alaikäisen puolesta asioimisesta kohdasta Alaikäisen puolesta asioiminen ja huoltajan oikeudet.
Valtuutettu henkilö voi tarkastella ja lähettää viestejä tai varata aikoja puolesta-asioinnin laajuuden mukaan. Maisassa annettu puolesta-asioinnin valtuutus oikeuttaa asiointiin myös puhelimitse tai toimipisteissä.
Voit määritellä puolesta-asioinnin laajuuden seuraavasti:
- Täydet oikeudet: valtuutetulla on samat oikeudet kuin sinulla itselläsi
- Ajanvaraukset ja viestit: valtuutettu ei näe esimerkiksi diagnoosejasi tai lääkityslistaa, mutta voi varata puolestasi aikoja tai lähettää viestejä
- Vain lukuoikeudet: valtuutettu näkee kaiken, mutta ei voi varata aikoja tai lähettää viestejä
Tutustu myös toisen puolesta asiointiin Omakannassa.
Valtakirja puolesta asiointiin (650010)(pdf, 96.3 KB)Edunvalvoja voi asioida päämiehensä puolesta sosiaali- ja terveyspalveluissa, jos edunvalvonta on myönnetty tätä varten. Mikäli edunvalvonta on myönnetty vain taloudellisten asioiden hoitoon, ei edunvalvojalla ole oikeutta asioida sosiaali- ja terveyspalveluissa päämiehensä puolesta.
Edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun on toimitettava paperinen edunvalvontamääräys tai edunvalvontavaltuutus sosiaali- tai terveydenhuollon toimipisteeseen. Tämän jälkeen puolesta-asiointi on mahdollista myös Maisassa.
Huoltajalla on lähtökohtaisesti tiedonsaantioikeus alaikäistä lastaan koskevista asioista ja oikeus asioida tämän puolesta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Oikeus puolesta-asiointiin perustuu huoltajuuteen. Alaikäisen puolesta ei ole mahdollista asioida valtakirjalla.
Huoltajilla on oikeus päättää lapsen hoidosta ja muista henkilökohtaisista asioista. Huoltajat toimivat alaikäisen lapsensa edustajina ja edunvalvojina sekä ovat vastuussa lapsistaan, kunnes lapset täyttävät 18 vuotta. Automaattinen puolesta-asiointioikeus päättyy, kun lapsi on täysi-ikäinen.
Lue aiheesta lisää Finlexin sivuilta.
Päätöskykyisellä alaikäisellä on oikeus rajata tietojensa näkyvyyttä huoltajilta
Terveydenhuollon tietoja ei luovuteta huoltajille Omakantaan ja Maisaan, mikäli päätöskykyinen alaikäinen on tehnyt tietoja koskevan luovutuskiellon huoltajilleen.
Arvion alaikäisen kyvystä päättää omaa terveydenhuoltoaan koskevista asioista tekee häntä hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Arvio päätöskyvystä täytyy tehdä jokaisen vastaanottokäynnin ja hoidettavan asian kohdalla erikseen. Voit lukea alaikäisen oikeuksista lisää Finlexin sivuilta.
Mikäli päätöskykyä ei voida arvioida eli alaikäisen päätöskyky ei tiedossa, tietoja ei luovuteta huoltajille Omakantaan ja Maisaan.
Alaikäisen puolesta asiointi sähköisesti
Väestötietojärjestelmästä löytyvä huoltajuustieto mahdollistaa puolesta-asioinnin sähköisissä palveluissa.
Maisa hyödyntää Suomi.fi-valtuuksia. Kun valtuuksia varmistetaan, sähköinen asiointipalvelu tekee automaattisen kyselyn, jonka vastauksesta selviää, onko asioivalla oikeutta tai valtuutta asioida toisen puolesta. Huoltajuussuhteita voi olla erilaisia. Lisätietoa valtuuksista löydät Suomi.fi-sivustolta.
Huom. huoltajuudesta erotetulla vanhemmalla voi tuomioistuimen päätöksellä olla tiedonsaantioikeus lasta koskevista asioista. Tämä ei kuitenkaan mahdollista puolesta-asiointia sähköisissä asiointipalveluissa, koska tiedonsaantioikeutta ei kirjata väestötietojärjestelmään.
Huoltajat voivat asioida Maisassa kaikkien alle 18-vuotiaiden huollettaviensa puolesta
Yli 10-vuotiaan lapsen tietojen näkyminen Omakannassa huoltajille on mahdollista, jos terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään.
Vantaan kaupungin terveyspalvelujen käyttämään Apotti-järjestelmään on tehty tarvittavat tekniset muutokset, joten 21.5.2022 lähtien tehdyt potilastietomerkinnät ovat huoltajien nähtävillä Omakannassa ja Maisassa, jos päätöskykyiseksi arvioitu alaikäinen on näin sallinut.
Nykyisin huoltajat voivat asioida Maisassa kaikkien alle 18-vuotiaiden huollettaviensa puolesta. Alle 12-vuotiaan puolesta asioidessaan huoltaja näkee Maisassa kaikki osiot ja toiminnot. 12–17-vuotiaan puolesta asioitaessa osa Maisan osioista ja toiminnoista eivät ole käytettävissä. Lisätietoja alaikäisen puolesta asioinnista löydät Maisan UKK-sivuilta.