Salli evästeet, jotta voit käyttää automaattisia käännöksiä
Sinulle voidaan myöntää omaishoidon tukea, jos tarvitset hoitoa ja huolenpitoa kotioloissa ja omaisesi tai läheisesi on valmis ja kykenevä toimimaan omaishoitajanasi. Omaishoidon tuen hoitoryhmä määrittyy hoidontarpeen ja sitovuuden mukaan.
Palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään omaishoitoperheen kokonaistilanne ja millaisten palvelujen turvin perheen hyvinvointia on mahdollista tukea. Selvityksessä kiinnitetään huomio sekä voimavaroihin että arjessa selviytymisessä ilmeneviin haasteisiin. Omaishoidon päätökseen vaikuttaa perheen tilanne, myönnetyt muut palvelut ja toimintakykymittareiden antama tieto.
Omaishoidon tukea voidaan myöntää muualla kuin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asuvan omaishoitajan kotiin määräajaksi enintään vuoden ajaksi. Asiakkaan muutto muualla asuvan omaisen luokse pidemmäksi aikaa muuttaa asiakkaan tosiasiallista asuinkuntaa. Tällöin palvelut voi hakea tosiasiallisesta asuinkunnasta.
Omaishoidon tuen avulla tuetaan kotona asumista, mutta pelkästään asioiden hoito tai kodinhoito ei ole riittävä peruste omaishoidon tuen myöntämiselle.
Palveluun hakeutumiseksi voit olla yhteydessä Seniorineuvontaan. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 09 4191 6000, sähköpostilla seniorineuvonta@vakehyva.fi tai Maisan kautta. Myönnämme palvelua palvelutarpeen arvioinnin perusteella.
Ota yhteyttä Seniorineuvontaan, ja varaamme tarvittaessa kotikäynnin palvelutarpeen arviointia varten.
Lisätietoa omaishoitajuudesta löydät Omaishoito-sivultamme.
Kevään 2025 omaishoitajien valmennus järjestetään Myyrmäessä. Ryhmä on täynnä ja alkanut 2.4. Alle päivitetään meneillä olevan valmennuksen materiaalit valmennuksen loputtua. Seuraava valmennus järjestetään syksyllä 2025.
Valmennusryhmä on tarkoitettu virallisille omaishoitajille. Ryhmä järjestetään 2x vuodessa, tapaamisia on 8 kertaa ja ryhmään mahtuu 10 henkilöä. Valmennusryhmissä saa tietoa omaishoitajana toimimisen tueksi. Samalla on mahdollisuus tavata toisia omaishoitajia ja jakaa heidän kanssaan ajatuksia omaishoitajana toimimisesta. Voit tuoda hoidettavan mukanasi sillä omaishoitajien valmennuksen aikana järjestetään omaishoidettavalle omaa toimintaa.
Valmennusryhmän sisältö voi olla esimerkiksi: Palveluohjaajan tietoisku, fysioterapeutin ja toimintaterapeutin tietoisku, omaishoitoyhdistyksen esittely, ravitsemusterapeutti kertoo ikäihmisten hyvästä ravitsemuksesta, kinestetiikka-ohjaaja antaa vinkkejä ergonomiasta, hoivatyö, tietoa ja ideoita miten omaishoitaja voi edistää omaa hyvinvointiaan.
Alla vuoden 2023 järjestetyn valmennuksen materiaalit:
Hyvinvointitapaamiset on suunnattu yli 65-vuotiaiden vanhuspalveluiden piiriin kuuluville omaishoidettavien virallisille omaishoitajille.
Hyvinvointitapaamisella tarkoitetaan omaishoitajan ja palveluohjaajan kahdenkeskistä keskustelua, jossa annetaan ohjausta ja tietoa esimerkiksi omaishoitoa tukevista palveluista, hyvistä elintavoista ja omaishoitoperheitä tukevista kolmannen sektorin toimijoista. Hyvinvointitapaamisen yhteydessä omaishoitajalla on mahdollisuus keskustella mieltä askarruttavista asioista.
Halutessaan omaishoitaja voi ottaa yhteyttä omaan palveluohjaajansa ja varata ajan hyvinvointitapaamiseen. Tapaamiseen varataan aikaa noin tunti ja se on omaishoitajalle maksuton. Hyvinvointitapaamista suositellaan omaishoitajille joka toinen vuosi, tai tarvittaessa jos esimerkiksi omaishoitaja uupuu ja kokee tarvitsevansa ulkopuolista tukea.
Hyvinvointisuunnitelma ja COPE-lomake täytetään ennen tapaamista. Lomakkeet saa tarvittaessa omalta palveluohjaajalta.
COPE-lomake on suunniteltu auttamaan omaishoitajia ja heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia arvioimaan omaishoidon kuormittavuutta ja omaishoitajan tuen tarvetta.
Hyvinvointisuunnitelman tarkoitus on tukea omaishoitajaa voimavaralähtöisesti ja auttaa häntä käsittelemään tunteitaan ja sopeutumaan omaishoidon mukanaan tuomiin muutoksiin.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue:
Oikeudellinen tuki ja ennakointi:
Kela:
Hyvinvointialueella toimivat omaishoitoyhdistykset:
Järjestöjen tukea esim:
Tukea muutostilanteen käsittelyyn saat tarvittaessa esimerkiksi Omaisen edelleen -yhdistykseltä, omaishoitoyhdistyksiltä, Mieli ry:ltä sekä hyvinvointialueen terveyspalveluista.
Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00 (la-su suljettu)
Seniorineuvonnan työ suuntautuu palveluohjauksen lisäksi hyvinvoinnin tukemiseen. Hyvinvoinnin tuki suunnataan sairauden tai vanhenemisen haurastuttamille kuntalaisille, esimerkiksi muistisairaille ja omaishoidon perheille.
Neuvonnasta saa tietoa järjestöjen, yksityisten yritysten ja kaupungin tarjoamista hyvinvointia edistävistä toiminnoista ja palveluista.
Suomi
Puhelinpalvelu: – ma-pe 9.00-15.00 – la-su suljettu
Sorry! No result found.