Onko hyvinvointialue myös pankki?

Blogi Vakenteissa

Oikea vastaus kysymykseen on: on ja ei.

Rahoja pöydällä

Sisältö

Hallitus hyväksyi syksyllä 2022 lain sosiaalista luototusta koskevan lain muuttamisesta 1.8.2023 alkaen. Uuden lain mukaan kaikkien hyvinvointialueiden tulee järjestää alueen asukkaille sosiaalista luototusta tarvittavassa laajuudessa. Aiemmin se on ollut kunnille vapaaehtoista. Toki sekä Vantaan että Keravan kaupungit ovat tarjonneet tätä mahdollisuutta kuntalaisille jo vuosikausia.

Sosiaalinen luotto on osa sosiaalihuoltoa. Se tarkoittaa, että luoton myöntämisen kriteerit ja luottoehdot ovat erilaisia kuin liiketaloudellisilla periaatteilla toimivilla rahoituslaitoksilla. Sosiaalista luottoa voivat saada luottotiedottomat, ylivelkaantuneet ja ulosottovelalliset. Myös luottoehdot joustavat tarvittaessa, ja maksuvaikeuksissa voi saada esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia.

Toisaalta luoton myöntämisen kriteerit ovat tiukemmat kuin markkinaehtoisissa lainoissa. Sosiaalista luottoa ei voi tilata tekstiviestillä eikä edes netissä täytettävällä hakemuksella. Luottoa hakiessa kartoitetaan hyvin tarkasti hakijan varat, velat, tulot ja ansaintamahdollisuudet koko luottoajalta. Hakijalta voidaan jopa edellyttää muutaman kuukauden mittaista tarkkailujaksoa, jotta selviää, onko hakijalla oikeasti kykyä selvitä velastaan.

Olennaista luoton myöntämistä harkittaessa on myös se, että hakijalla on riittävästi maksuvaraa. Sosiaalisen luoton tavoitteena on auttaa ihmisiä pois velkojen kaivosta eikä upottaa syvemmälle pinnan alle. Sen takia on keskeistä, että luoton hakijalle jää riittävästi tuloja paitsi velan maksamiseen, myös elämiseen.

Vaikka sosiaalinen luotto on osa sosiaalihuoltoa, se ei ole suunnattu pelkästään sosiaalihuollon asiakkaille. Kuka tahansa Vantaan tai Keravan kuntalainen voi ajautua tilanteeseen, jossa rahat ovat kuluneet yhä vain suurempiin bensalaskuihin, sähkölaskuihin tai huomattavasti entistä kalliimpaan ruokakassiin. Välttämättä ei tarvita kuin jonkun tärkeän kodinkoneen rikkoutuminen, ylimääräinen terveydenhoitomeno tai mikä tahansa normaalista poikkeava yllättävä kustannus, kun budjetti heittää häränpyllyä ja aiheuttaa unettomia öitä.

Tai voihan olla, että asiaa on jo yritetty ratkaista kalliilla kulutusluotoilla ja pikavipeillä, ja niiden kasautuvat lyhennykset ja kasvavat korot ovat ajaneet vain syvemmälle suohon. Osa on jo voinut päätyä ulosottoonkin, joka ei ainakaan helpota tilannetta. Kuten yleensäkin, mitä aikaisemmin ongelmiin puututaan, sen helpompaa niiden ratkaiseminen on. Sosiaalinen luotto ei tarjoa ratkaisua enää silloin, kun velkasumma on paisunut kymmeniin tuhansiin. Luoton maksimimäärä on 10 000 euroa. Toki silloinkin tarjolla on muitakin vaihtoehtoja, kuten vaikkapa yksityishenkilön velkajärjestely. Näistä vaihtoehdoista sosiaalisen luoton hakija saa tietoa ja ohjausta osana hakuprosessia.

Hyvinvointialue pyrkii tekemään kaikkensa auttaakseen alueen asukkaita selviämään tukalista elämäntilanteistaan. Mieluiten jo silloin, kun tukaluus ei ole vielä muuttunut tukahduttavaksi, eli mahdollisimman hyvissä ajoin. Ja sitä vartenhan se on olemassa.

Jari Salonen, sosiaalityön esihenkilö

Tutustu sosiaalisen luoton myöntämisen perusteisiin tarkemmin uutisestamme.

Avainsanat

Aikuissosiaalityö