Vantaalaiset ja keravalaiset voivat hakea sosiaalista luottoa

Ajankohtaista

Sosiaalinen luotto tukee pientuloisia ja vähävaraisia muun muassa välttämättömissä maksuissa, muiden lainojen takaisinmaksussa sekä työllistymiseen liittyvissä kuluissa. Vantaalaiset ja keravalaiset voivat hakea sosiaalista luottoa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta.

Puun kukkia

Sosiaalista luottoa voi hakea Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta

Vantaan ja Keravan aluehallitus hyväksyi sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Sosiaalinen luotto tarkoittaa pientuloisille ja vähävaraisille myönnettävää kohtuuehtoista lainaa. Sosiaalisen luoton myöntää vantaalaisille ja keravalaisille Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.

Tavoitteena syrjäytymisen ja ylivelkaantumisen ehkäisy

Sosiaalisen luoton tarkoituksena on ehkäistä syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä antaa mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. Sosiaalinen luotto antaa mahdollisuuden maksaa arjen kuluja, kuten terveydenhuollon maksuja, jos muuta kohtuuehtoista luottoa ei ole saatavilla. Sosiaalinen luotto ehkäisee myös ylivelkaantumista tarjoamalla vaihtoehdon korkeakorkoisille lainoille ja sosiaalista luottoa voidaan käyttää myös olemassa olevien lainojen takaisinmaksuun.

Sosiaalisen luoton avulla voidaan tukea erityisesti niitä, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta kohtuuhintaista luottoa. Pienituloiselle tai muuten heikossa taloudellisessa asemassa olevalle korkeakorkoiset ja runsailla kuluilla kyllästetyt kulutusluotot saattavat vain pahentaa tilannetta.

Jari Salonen, sosiaalityön esimies

Sosiaalisen luoton määrä on vähintään 200 euroa ja enintään 10 000 euroa. Sosiaalisesta luotosta ei peritä toimitusmaksua, järjestelypalkkiota eikä muita luottokustannuksia ja sen takaisinmaksuaika on enimmillään 5 vuotta. Sosiaalisesta luotosta peritään asiakkaalta korkolain 633/1982 12 §:ssä tarkoitettu viitekorko.

Luoton myöntäminen edellyttää huolellista harkintaa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue myöntää sosiaalista luottoa vain perustelluista syistä ja vain Vantaalla tai Keravalla vakituisesti asuville. Sosiaalisen luoton hakijan kanssa tehdään yhdessä suunnitelma, jossa selvitetään muun muassa hakijan taloudellinen tilanne, luoton käyttötarkoitus, mahdollisuus saada luottoa muista rahalaitoksista ja hakijan perustelut luoton vaikutuksista. Hakijalta voidaan vaatia 2–6 kuukauden seurantajakso talouden hoidosta ennen luottopäätöksen tekemistä. Jos sosiaalista luottoa ei voida myöntää, luoton hakija ohjataan talous- ja velkaneuvontaan hakemaan muuta ratkaisua tilanteeseensa.

Olennaista taloudenhallinnan tunteen saavuttamisessa on sosiaalisen luoton myöntäjän tuki, ohjaus ja neuvonta kaikissa talous- ja velka-asioissa.

Henna Kaukonen-Nyholm, palvelualuejohtaja, aikuissosiaalityön palvelut

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää:

  • muiden lainojen takaisin maksuun;
  • kotiin liittyviin hankintoihin;
  • pieniin asunnon muutostöihin;
  • takuuvuokriin, muuttokustannuksiin ja vuokrarästien hoitamiseen;
  • työllistymiseen liittyvänä työvälineisiin; muihin hakijan itsenäisen selviytymisen kannalta perusteltuihin menoihin, esimerkiksi terveydenhuoltomenoihin;
  • sakkoihin ja rikosperusteisiin korvauksiin, jos luotto ehkäisee luoton saajan taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää itsenäistä suoriutumista.

Sosiaalista luottoa ei pääsääntöisesti voida myöntää päätoimiselle yrittäjälle, yksityishenkilön velkajärjestelyn piirissä oleville eikä perustoimeentulotuen säännöllisille saajille.

Vantaan ja Keravan käytännöt yhdistetään

Sosiaalisen luototuksen järjestäminen on aiemmin ollut kunnille vapaaehtoista toimintaa. Vantaan ja Keravan kaupungit ovat molemmat järjestäneet asukkailleen aiemmin sosiaalista luototusta. Kun Vantaan ja Keravan kaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle, kaupunkien aiemmin järjestämiä palveluja on yhdenmukaistettu. Nyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi uudet hyvinvointialueen sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet ja sosiaalista luottoa päästään myöntämään toukokuussa lain edellyttämällä tavalla.

Voit lukea lisää aluehallituksen päätöksestä uutisestamme.

Voit hakea sosiaalista luottoa olemalla meihin yhteydessä Maisa-palvelun kautta tai puhelimitse. Lue lisää sosiaalisen luoton hakemisesta sosiaalisen luototuksen sivultamme.

Lisätietoja

Jari Salonen

Sosiaalityön esimies
jari.salonen@vakehyva.fi

Henna Kaukonen-Nyholm

Aikuissosiaalityön palvelut
Palvelualuejohtaja
040 6120214 henna.kaukonen-nyholm@vakehyva.fi

Kirsi Leväpelto

Aikuissosiaalityö ja vammaispalvelut
Toimialajohtaja
0401832765 kirsi.levapelto@vakehyva.fi

Avainsanat

AikuissosiaalityöToimeentulo