Salli evästeet, jotta voit käyttää automaattisia käännöksiä
Onko sydämessäsi ja kodissasi tilaa sitä tarvitsevalle? Ryhtymällä sijaisperheeksi annat turvallisen kodin lapselle tai nuorelle. Sijaisperheitä tarvitaan jatkuvasti, ota yhteyttä ja hae mukaan!
Perhehoidolla tarkoitetaan lapsen huolenpidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella eli sijaisperheessä. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan myös sijaisvanhemmiksi. Perhehoidossa lapsi asuu vakituisesti sijaisperheen luona ja on tämän perheenjäsen. Sijaisperheet saavat taloudellista tukea ja valmennusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta ja vertaistukea muilta sijaisvanhemmilta.
Haemme jatkuvasti uusia sijaisperheitä kaikenikäisille lapsille! Sijaisperheiden tarve on suuri, joten ota rohkeasti yhteyttä, jos voisit tarjota lapselle turvallisen sijaisperheen.
Sijaisperheisiin sijoitettavat lapset tarvitsevat turvallisen, vakaan ja välittävän perheen. Edellytämme sijaisperheiltä kykyä sitoutua lapseen, lapselle sopivaa asuntoa ja tasapainoista elämäntilanneta.
Hae sijaisperheeksi verkkolomakkeellamme jo tänään! Hakeminen ei velvoita sinua mihinkään, otamme sinuun yhteyttä ja kerromme sijaisperhetoiminnasta lisää. Hae sijaisperheeksi täältä!
Sijaisperheeksi voivat hakea tavalliset perheet, jotka pystyvät hoitamaan lasta niin kauan kuin lapsi tarvitsee. Sijaisperheeksi voivat hakea lapsiperheet, yhden tai kahden vanhemman perheet, yksin hakevat ja kaikki, joiden elämäntilanteeseen sijaisperhehtoiminta sopii.
Kuten biologisen lapsen hankinta, myös sijaisvanhemmuus vaatii sopivaa elämäntilannetta. Halu auttaa ja tarjota koti lapselle on tärkeää, mutta myös käytännön asioita on hyvä miettiä. Pystytkö sitoutumaan lapseen vuosien ajaksi? Onko asunnossasi tilaa kasvavalle lapselle, joka jossain vaiheessa tarvitsee oman huoneensa? Jos vastaus on kyllä, hae rohkeasti mukaan, me autamme eteenpäin!
Sijaisvanhempia tarvitsevat kaikenikäiset lapset vauvasta teini-ikäisiin. Haastattelemme kaikki sijaisvanhemmaksi hakevat ja etsimme yhdessä lapselle ja sinulle parhaan tavan sijaisvanhemmuuteen! Tarjoamme kaikille sijaisvanhemmille valmennusta ja tukea, joten et jää yksin esimerkiksi erityishoitoa vaativan lapsen kanssa.
Tiesitkö, että voit hakea meille sijaisperheeksi, vaikka et asuisikaan Vantaan ja Keravan alueella? Myös muualla Suomessa asuvat ovat tervetulleita sijaisperheiksi!
Lapset tulevat sijaisperheisiin usein suoraan kriisitilanteesta lyhyellä varoitusajalla. Lapsi asuu perheessä muutamasta päivästä useaan kuukauteen. Vastaanottoperheissä toinen vanhempi on kotona lapsen kanssa koko ajan.
Sijaisperheessä lapsi asuu niin kauan kuin on tarve, jopa aikuisuuteen asti. Sijaisperheessä lapsi saa hoitoa ja kasvatusta kodinomaisessa ympäristössä.
Sijaisvanhemmiksi haetaan tavallisia perheitä, joilla on aikaa ja kiinnostusta auttaa apua tarvitsevaa lasta. Perheet osallistuvat ennakkovalmennukseen, jossa käydään läpi muun muassa yhteistyötä lapsen läheisten ja viranomaisten kanssa ja miten sijoitetun lapsen kanssa käsitellään hänen kokemiaan menetyksiä. Valmennuksen jälkeen tehdään yhteinen päätös siitä, ryhtyykö perhe sijaisperheen tehtävään.
Sijaisperheet saavat hoitopalkkion ja kulukorvauksen tehtävästään. Jokainen perhehoitajaksi ryhtyvä saa täydennyskoulutusta ja tukea moniammatilliselta verkostolta.
Sijaisvanhemman viisi valmiutta:
Esteet ryhtyä sijaisvanhemmaksi ovat:
PRIDE-valmennus kestää useita kuukausia. Kouluttajina toimivat sosiaalityöntekijä ja kokenut sijaisvanhempi. Valmennus sisältää teemoitettuja ryhmätapaamisia ja yksilökohtaisia tapaamisia kotikäynteinä ja toimistotapaamisina sekä henkilökohtaisia kirjallisia tehtäviä.
Valmennuksen aikana perhe saa tietoa siitä, mitä sijaisvanhemmuus on ja millaisia valmiuksia he tehtävässään tarvitsevat. Perhe ja kouluttajat tekevät yhteistä arviointia perheen vahvuuksista ja kehittämistarpeista.
Sijaisperheenä voivat toimia hyvin monenlaiset perheet. Perheellä tulee olla aikaa, halua ja voimavaroja toimia lasten kanssa sekä kykyä sitoutua lapseen usein pitkäksi aikaa. Perheen kodissa tulee olla riittävästi tilaa ja kouluikäiselle sijoitetulle lapselle tulee olla oma huone.
Perheen elämäntilanne ja terveydentila pitää olla vakaa ja parisuhde tulee olla riittävän pitkä. Perheellä tulee olla myös halua ja kykyä tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.
Jo ennen valmennukseen tuloa perheen kanssa keskustellaan, onko ajankohta sijaisvanhemmuudelle sopiva. Esimerkiksi raskaus, meneillään olevat hedelmöityshoidot tai oma pieni lapsi (alle vuoden ikäinen) voivat olla syitä lykätä valmennuksen aloittamista.
Sijaisvanhempi eli perhehoitaja saa tuekseen sosiaaliohjaajan, joka toimii sijaisperheen työntekijänä uusille sijaisvanhemmille sekä lapsen sosiaalityöntekijän työparina. Työskentely räätälöidään sijaisperheen tarpeiden ja toiveiden mukaisesti ja se voi sisältää esimerkiksi tapaamisia, tukipuheluita ja tarvittaviin palveluihin ohjaamista.
Sijaisvanhemmille tarjotaan myös ryhmätoimintaa ja retkiä sekä laadukasta täydennyskoulutusta, virkistystä ja vertaistukea. Sijaisperheemme ovatkin olleet erittäin tyytyväisiä tarjoamaamme täydennyskoulutukseen ja virkityspäiviin.
Tuki on tärkeää etenkin sijoituksen alkuvaiheessa ja silloin, kun kyseessä on sijaisperheen ensimmäinen sijoitus. Sosiaaliohjausta on saatavilla myös, jos kauemmin toimineessa sijaisperheessä ilmenee tuen tarvetta. Tuki räätälöidään aina yhteistyössä perhehoitajan ja työntekijöiden kesken ja sillä pyritään tukemaan muun muassa perhehoitajien jaksamista ja sijoitusten onnistumista.
Sijoituksen alkuvaiheessa tarjotaan tiiviimpää tukea ja käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi:
Yhteistyö lähtee sekä lapsen että sijaisperheen tarpeista ja toiveista.
PRIDE-valmennus sekä tiedustelut pitkäaikaisena sijaisperheenä toimimisesta
Vastaanottoperheet, lyhytaikainen perhehoito