Suun omahoidon ohjeita

Suun omahoito on tärkeää ja hyvä suuhygienia auttaa pitämään suun raikkaana ja terveenä. Hyvät suun terveystottumukset omaksutaan jo lapsuudessa ja ne kantavat läpi elämän. Suun terveys on tärkeä osa ihmisen yleisterveyttä. Tältä sivulta löydät neuvoja eri ikäisten suun hoitoon.

Suun sairaudet ovat bakteerisairauksia, joita voidaan ennalta ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Suun sairaudet voivat lisätä tai edesauttaa yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Tutkimusten mukaan suun sairauksilla, kuten parodontiitilla, voi olla yhteyttä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, reumaan sekä diabetekseen. Yleissairaudet ja niiden lääkitykset voivat myös heikentää suun terveyttä.

Suun puhdistus ja hoitaminen

  • Harjaa hampaat aamulla ja illalla fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Erityisesti ienrajat kannattaa puhdistaa huolellisesti mutta hellävaraisesti.
  • Puhdista hammasvälit päivittäin.
  • Syö säännöllisesti ja terveellisesti. Hampaiden terveyden kannalta 4-6 ateriakertaa päivässä on ihanteellinen.
  • Syö aterian päätteeksi ksylitolipastilli tai purukumi.
  • Käytä janojuomana vettä. Urheilu-, energia-, virvoitus- ja light-juomat sekä mehut ovat happamia ja aiheuttavat hammaseroosiota.
  • Tupakka, nuuska ja muut päihteet altistavat suusyövälle ja muille suun alueen ongelmille.
  • Käy säännöllisesti tarkastuksissa.

Lasta odottavat ja vauvaperheet

Odotus on otollista aikaa muuttaa perheen terveystottumuksia sellaisiksi, että ne antavat parhaat mahdolliset edellytykset lapsen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Odotusaikana on syytä huolehtia suun terveydestä erityisellä huolella. Raskauspahoinvoinnista aiheutuva oksentelu saattaa kuluttaa hampaan pintaa ja tiheät välipalat voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. On tärkeää pitää myös raskausaikana hyvää huolta suun terveydestä päivittäisillä puhdistusrutiineilla, sillä suu vaikuttaa odottavan äidin kokonaisterveyteen. Myös lapsen hampaiden terveyden kannalta on tärkeää, että vanhempien hampaat ovat puhtaat, suun hoitotottumukset ovat kunnossa ja ettei suussa ole paikkaamattomia reikiä.

Ensimmäistä lasta odottavilla vanhemmilla on yhdessä tilaisuus käydä hammashoitolassa maksuttomassa suun terveydentilan ja hoidontarpeen arviossa. Tämä on mahdollista tehdä myös etävastaanottona. Käynti ei sisällä suun tutkimusta, vaan arviointi tehdään keskustelun perusteella. Molemmat vanhemmat saavat suun terveydenhuollon ammattilaiselta yksilölliset suun terveyttä edistävät ohjeet. Tarvittaessa vanhemmat ohjataan maksulliseen suun tutkimukseen.

Muiden kuin ensimmäistä lasta odottavien on hyvä varata aika hammashoitoon, jos edellisestä hammastarkastuksesta on kulunut pidemmän aikaa tai suussa on hammashoidon tarvetta.

Alle kouluikäiset lapset

Lapset omaksuvat pienestä pitäen vanhempien terveystottumuksia. Vanhemmat toimivat mallina lapselle hampaiden harjauksessa ja ruokailutottumuksissa. Lapsen suun terveys on vanhemman vastuulla. Alle kouluikäiset kutsutaan hammashoitoon 1-, 3- ja 5-vuotiaana tai useammin yksilöllisen tarpeen mukaan.

Alle kouluikäisten lasten suun terveydenhuollon palvelut

Kouluikäiset ja nuoret

Maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin keskimäärin murrosikään mennessä. Hampaat puhkeavat suuhun täysin ehjinä ja terveinä. Hampaat ovat alttiita reikiintymiselle puhkeamisvaiheessa ja hyvän suuhygienian merkitys korostuu. Huolehtimalla suun terveydestä puhkeavat pysyvät hampaat myös säilyvät terveinä.

  • Harjaa hampaat fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä, aamulla heti herättyäsi ja illalla viimeisenä iltapalan jälkeen.
  • Myös hammasvälit on syytä puhdistaa kerran päivässä hammaslangalla, -lankaimella, -tikulla tai -väliharjalla.
  • Säännöllinen ateriarytmi pitää nälän kurissa. Hampaat eivät kestä jatkuvaa napostelua. Kun syöt 5 ateriaa päivässä (aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan), ruokailujen välillä ei tarvitse napostella mitään.
  • Janojuomana vesi on paras vaihtoehto. Energiajuomat, limut ja mehut aiheuttavat reikiä hampaisiin. Myös sokerittomat light-juomat kuluttavat hampaan pintaa ja ovat siksi haitaksi hampaille.
  • Säännöllinen ksylitolin käyttö 3–5 kertaa päivässä aina syömisen jälkeen ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Ikääntyneet

Ikääntyessä suun terveys saattaa heikentyä. Suun ja hampaiden hyvä omahoito sekä säännölliset hammashoidonkäynnit ovat avainasemassa hyvän suun terveyden ylläpitämiseksi.

Suun terveys on tärkeä osa kokonaisterveyttä. Ikääntyessä syljeneritys vähenee, johon voivat vaikuttavat myös useat lääkkeet, sokeriset ruoat ja juomat sekä alkoholi. Vähäisen syljen erityksen aiheuttama kuiva suu lisää hampaiden reikiintymisriskiä ja suun tulehduksia.

Toimintakyvyn heikentyessä vastuu hampaiden ja proteesien puhdistuksesta siirtyy omaisille tai hoitohenkilökunnalle.

  • Hampaat harjataan aamuin illoin vaahtoamattomalla fluorihammastahnalla. 
  • Hammasvälienpuhdistus päivittäin hammasväliharjalla tai -tikuilla.
  • Proteesit harjataan omalla harjalla aamuin illoin käyttäen käsisaippuaa tai käsitiskiainetta. Hammastahna naarmuttaa proteesin.
  • Proteesit desinfioidaan kerran viikossa poretabletilla tai liuoksella.

Avainsanat

Suun terveys