Tukisuhdetoiminta on tavoitteellista, suunnitelmallista ja ohjattua toimintaa. Palvelulle sovitaan aina yhteiset tavoitteet perheesi, lapsesi vastuutyöntekijän ja tukisuhdetta tarjoavan vapaaehtoisen kesken. Tukihenkilö- tai tukiperhetoiminnan tarkoituksena on merkityksellisen aikuissuhteen tarjoaminen lapselle tai nuorelle ja vanhemman jaksamisen tukeminen toiminnan kautta. Tukihenkilöt ja tukiperheet ovat vapaaehtoisia henkilöitä, jotka tukevat lapsesi hyvinvointia tavallisen ihmisen taidoin. …Hyvinvointialueen tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnasta vastaava koordinaattori rekrytoi, valmentaa ja tukee vapaaehtoisia.
Tukihenkilötoiminta
Tukihenkilötoiminnan tavoitteena on edistää lapsesi ja perheesi hyvinvointia. Tukihenkilö voi auttaa ja tukea lastasi esimerkiksi silloin, kun koulun käynnissä, kotona, kaverisuhteissa tai harrastusten löytämisessä on haasteita. Tukihenkilö voi olla lapselle aikuisen malli, kuuntelija, keskustelukumppani ja turvallinen aikuinen, jonka kanssa lapsesi voi tehdä yhdessä erilaisia mukavia asioita. Lapsesi tapaa tukihenkilöä tavallisesti 2 kertaa kuukaudessa.
Tukiperhetoiminta
Lapsesi voi saada tukiperheen, mikäli jaksamisesi vanhempana on vähissä eikä sinulla ole läheisverkoston tarjoamaa tukea arjessa. Useimmat tukiperheissä käyvistä lapsista ovat leikki- ja alakouluikäisiä. Tukiperhetoiminnan tavoitteena on tukea jaksamistasi vanhempana. Lapsesi ollessa tukiperheessä saat mahdollisuuden viettää omaa aikaa ja kerätä voimavaroja. Tukiperheessä lapsesi saa myönteisiä kokemuksia, kannustusta, aikuisen läsnäoloa ja huomiota sekä mahdollistaa sinulle vanhempana kasvatusvastuun jakamista tukiperheen kanssa. Lapsi käy tukiperheessä tavallisesti yhden viikonlopun kuukaudessa.
Palvelun käytön edellytykset
Tukiperhe- tai tukihenkilötoiminta on tarkoitettu lapsellesi, mikäli hänellä on sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuus. Palvelun saaminen edellyttää, että perheesi on hyvinvointialueen asiakas ja että perheellesi on tehty palvelutarpeen arviointi ja palveluntarve sisältyy asiakassuunnitelmaan.
Tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaan hakeudutaan sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain mukaisen omatyöntekijän/vastuutyöntekijän tekemällä hakemuksella. Mikäli sinulla ei vielä ole sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta ja haluat keskustella mahdollisuudesta saada vapaaehtoinen tukihenkilö tai tukiperhe, voit olla yhteydessä lapsiperheiden neuvontaan ja ohjaukseen 09-4191 5200, jonka kautta teille voidaan tarvittaessa aloittaa palveluntarpeen arviointi.