Hyvinvointi on väkivallan vastavoima

Blogi Kädet Sotessa
Kuvituskuva kolmesta henkilöstä

Sisältö

Yksilön hyvinvointi heijastuu - paitsi yksilön suhtautumiseen omaan itseensä – myös läheisiin ihmissuhteisiin sekä vuorovaikutukseen muiden kanssa.

Hyvinvointia vahvistavia asioita ovat esimerkiksi fyysinen ja psyykkinen turvallisuus ja terveys, terveelliset elämäntavat, riittävä toimeentulo, kohdatuksi tuleminen, yhteisöön kuuluminen sekä elämän tarkoituksellisuuden ja onnistumisen kokemukset.

Kun ihminen voi hyvin, hän ei käyttäydy aggressiivisesti ja väkivaltaisesti toisia ihmisiä kohtaan. Aggressiivinen ja väkivaltainen käytös onkin oire, jonka ääreen olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, mistä käyttäytyminen kumpuaa. Taustalta löytyy usein erilaisia ongelmia, täyttymättömiä tarpeita tai puutteellista kykyä vuorovaikutukseen.

Tunnepuheen rinnalle tarvitsemme myös puhetta arvoista. Tunteet tulevat ja menevät, eikä niihin voi aina itse vaikuttaa. Teot sen sijaan kertovat valinnoista, jotka heijastelevat arvojamme. Mikään tunne ei oikeuta väkivaltaiseen tekoon. Väkivaltainen teko onkin nähtävä valintana, jota ei ole pakko tehdä. Väkivaltaiselle teolle on aina olemassa vaihtoehto, joka jää käyttämättä, mikäli päädytään väkivaltaan.

On hyvä muistaa, että lievätkin pahoinpitelyt ovat virallisen syytteen alaisia kohdistuessaan alaikäiseen, läheisessä ihmissuhteessa olevaan tai työtehtäviään suorittavaan (RL21). Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaista kohtelua.

Hyvinvointipuheella väkivaltaa voidaan lähestyä myönteisen kautta. Hyvinvoinnista huolehtimisen lähtökohtana on, että väkivaltaa ei ole tai jos on, se tunnistetaan ja siihen puututaan. Hyvinvointipuhe ei saa kuitenkaan hämärryttää sitä, että väkivallan ja turvattomuuden kokemukset on tehtävä näkyviksi ja niistä on puhuttava oikeilla nimillä ja täsmällisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tehdään systemaattista lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä. Väkivallaton VAKE – toimintamallissa lähtökohtana on, että väkivallasta pitää puhua ja että sekä työntekijät että kuntalaiset tarvitsevat tietoa ja tukea väkivallasta kysymiseen ja kertomiseen.

Kaikille Vantaan ja Keravan alueella toimiville työntekijöille perehdytykseksi tarkoitettu väkivallan puheeksiottokoulutus on avoimesti katsottavissa Väkivallaton VAKE – YouTube-kanavalla. Väkivallaton VAKE – YouTube-kanavalta löytyy myös muuta väkivallan ehkäisyyn liittyvää materiaalia, esimerkiksi eri näkökulmia tarjoavia kokemusasiantuntijavideoita sekä ”Mitä teen kun lapsi lyö?” – videosarja, jossa perheterapeutti Heidi Kaipio puhuu lasten aggressiivisesta ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Myös nuorille suunnattu Reppureissu-koulutus sekä vuosittain marraskuussa järjestettävän Väkivallan vastaisen teemaviikon kuntalaiswebinaarit löytyvät Väkivallaton VAKE-YouTube-kanavalta.

Väkivallan vastaista teemaviikkoa vietetään jälleen ensi marraskuussa 20-26.11.23. Tänä vuonna väkivallan vastaisella teemaviikolla puhutaan erityisesti haastavista vuorovaikutustilanteista sekä poikien ja miesten kokemasta väkivallasta.

Väkivalta koskee jollain tavalla meitä jokaista, joten myös väkivallan ehkäisy kuuluu kaikille. Väkivallan ehkäisytyötä tehdään yhdessä – ja yhteiseksi hyväksi. Tarpeita ja toiveita käsiteltävistä teemoista sekä ideoita toteutuksesta otetaan jatkossakin ilolla vastaan.

Kirjoittaja

Lotta Hällström

 Erityisasiantuntija Väkivallaton VAKE, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Liittyvä sisältö

Kaikki Kädet Sotessa julkaisut