Ehkäisevä päihdetyö kuuluu kaikille

Blogi Kädet Sotessa

“Terassi-Pakka on osa ehkäisevän päihdetyön Pakka-mallia, joka perustuu kunnan eri toimijoiden, viranomaisten ja paikallisen elinkeinon yhteistyölle.”

koristeellinen kuva

Sisältö

Ehkäisevän päihdetyön yksikkö lähti loppukesästä jalkautumaan ravintoloiden terasseille ja kysymään ravintoloiden henkilökunnalta miltä koronavuosien jälkeinen kesä näyttää.

Ehkäisevän päihdetyön edustajat, otettiin lämpimästi vastaan terassiravintoloihin. Kuulimme ravintolaelämän kuulumisia ja saimme myös kattavan näkemyksen ravintolakulttuurista ehkäisevän päihdetyön silmin.

Ravintoloissa on nykyisin kattavasti alkoholittomia vaihtoehtoja tarjolla. Erilaiset alkoholittomat oluet ja siiderit ovat suosittuja. Niitä ostavat kaiken ikäiset niin nuoret kuin vanhemmat ja naiset sekä miehet. Monessa ravintolassa kerrottiin, että he haluavat myydä alkoholittomia tuotteita edullisemmalla hinnalla asiakkaille kuin alkoholillisia. Onhan kaikkien etu, että ihmiset viihtyvät ja ravintolassa voi poiketa nauttimassa seurasta ilman päihtymystä. Ihmiset kokevat alkoholittomat oluet ja siiderit enemmän aikuisten juomaksi, kuin esimerkiksi limut. Alkoholittomien juomien mautkin ovat nykyisin laadukkaita. Toisaalta ei myöskään tarvitse selitellä kenellekään juoko alkoholia vai ei. Ihmiset ovatkin aiemmin saattaneet kokea kiusalliseksi selitellä, jos ei juo alkoholia.

Alkon kampanjoima välivesi on rantautunut ravintoloihin ja juurtunut hyväksi koettuna. Ravintoloissa oli vettä saatavilla ja monessa paikassa se oli aseteltu houkuttelevasti tarjolle. Tiskillä saattoi olla runsaasti laseja ison raikkaan vesiastian vierellä. Huomasimme, että veden houkuttelevuutta lisäsi, jos siihen oli laitettu yrtinoksaa tai sitruunaviipaleita mausteeksi tai koristeeksi. Ravintoloiden henkilökunta halusi pitää asiakkaina käyvistä ihmisistä huolta. He kokivat, että on kaikkien etu, kun ihmiset nauttivat alkoholiannosten lomassa myös vettä. Tiskillä itse otettava vesi madalsi ihmisten kynnystä veden nauttimiselle. Henkilökunta kertoi, että asiakkaat saattavat pelätä, että häiritsevät henkilökuntaa kysyessä vettä ja he ovat epävarmoja sen maksullisuudesta.

Oli kiinnostavaa kuulla, kuinka useassa paikassa henkilökunta kertoi tupakoinnin vähentyneen huomattavasti. Tätä pidettiin yleisesti hyvänä asiana. Henkilökunta muisteli aikaa, jolloin työtä tehtiin tupakansavussa, kun ravintoloissa vielä poltettiin sisällä. Ravintoloissa oltiin tyytyväisiä tästä muutoksesta, vaikuttaahan raikas sisäilma myös työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Sateinen kesä saattaa olla yksi syy, että terasseilla on ollut tänä kesänä tilaa. Toisaalta ravintoloissa pohdittiin koronan vaikutuksia ja inflaatiota. Henkilökunta veikkaili, että kaikilla ihmisillä ei välttämättä ole nykyisin varaa käydä ravintoloissa tai käyttää siellä paljoa rahaa. Osa on koronan aikana siirtynyt käyttämään alkoholia kotioloissa ja tottunut siihen tapaan. Ravintolassa käyminen on ollut ihmisille sosiaalinen tapahtuma. Henkilökunta mietti inflaation vaikutusta ihmisten yksinäisyyden kokemukseen.

Oli ilo huomata, kuinka ehkäisevää päihde- ja mielenterveystyötä tehdään monella tavalla, myös ravintoloissa. Ehkäisevä päihdetyö kuuluukin ihan jokaiselle ja yhdessä näitä töitä kuuluukin tehdä.

Kirjoittaja on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön erityissosiaaliohjaaja Anne Suominen.

Liittyvä sisältö

Kaikki Kädet Sotessa julkaisut