Askel kohti työelämää Vantaan ja Keravan valmennustaloilta

Ajankohtaista

Asiasanat

AikuissosiaalityöTyöikäiset

Kuntouttavan työtoiminnan valmennustalot ovat siirtyneet Vantaan ja Keravan kaupungeilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Valmennustalot ovat nyt koko hyvinvointialueen asukkaiden tukena matkalla kohti itsenäistä elämää ja työpaikkaa.

Puutyöpajan työkaluja

Valmennustaloilla voi tutustua uusiin aloihin ja suorittaa työelämässä tarvittavia korttikoulutuksia

Kuntouttava työtoiminta on monelle ensimmäinen askel kohti työpaikkaa pidentyneen työttömyysjakson jälkeen. Työttömyyden syitä voi olla monia. Henkilökohtaisen elämän kriisit, oman alan työpaikkojen vähyys, vakavat sairastumiset tai suomen kielen taidon puutteet voivat kaikki johtaa pidempään poissaoloon työelämästä. Kuntouttava työtoiminta valmennustaloilla antaa mahdollisuuden totutella taas säännölliseen elämänrytmiin, oppia uusia taitoja ja ehkä löytää uusi kiinnostuksenkohde alalta, jota ei ole edes tullut ajatelleeksi.

Tukea ja tavoitteita työelämään palaamiseen

Valmennustalojen kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on parantaa siihen osallistuvien elämänhallintaa ja osallisuuden kokemusta sekä tukea heidän jatkopolkuaan töihin, koulutukseen tai muihin palveluihin. Myös työ- ja toimintakyvyn parantaminen sekä kuntoutumisen tukeminen ovat osa kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisen hyötyjä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmennustaloilla työskenteleekin sosiaaliohjaajia, yksilövalmentajia sekä työhönvalmentajia auttamassa arkirytmiin totuttelussa, tulevaisuudensuunnitelmien selkeyttämisessä ja työnhaussa. Työpaikan etsinnässä voidaan usein käyttää hyväksi TE-toimiston palkkatukea sekä muita palveluja. Kuntouttava työtoiminta ei ole palkkatyötä, mutta se on usein hyödyksi työpaikan löytymisessä. Valmennustaloilla voi esimerkiksi suorittaa työelämässä tarvittavia korttikoulutuksia, kuten hygieniapassin tai työturvallisuuskortin, ja jopa eri ammatillisten perustutkintojen osia.

Keravan Jenga-työpaja talvella

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmennustalot palvelevat koko alueen asukkaita. Kuvassa Keravan Jenga.

Suunnitellaan yhdessä sopiva polku eteenpäin

Osallistuminen kuntouttavaan työtoimintaan lähtee liikkeelle työllisyyden kuntakokeilun omavalmentajan tapaamisella, jonka kanssa laaditaan aktivointi- tai työllistymissuunnitelma. Ennen kuin kuntouttava työtoiminta valmennustaloilla voi alkaa, valmennustalon sosiaaliohjaaja haastattelee osallistujan ja kartoittaa tämän tilanteen. Haastattelun perusteella laaditaan yhdessä sopimus kuntouttavasta työtoiminnasta, jossa sovitaan mitä tehtäviä jakso pitää sisällään ja kuinka monta päivää viikossa valmennustalolla työskennellään. Aluksi sopimus tehdään kolmeksi kuukaudeksi ja tämän jakson jälkeen suunnitellaan yhdessä jatkoa. Jos jakson aikana löytää esimerkiksi työpaikan työhönvalmentajan avulla, jakson voi sovitusti keskeyttää.

Mahdollisuuksia koko Vantaan ja Keravan alueella

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmennustalot ovat koko alueen asukkaiden käytössä. Jatkossa sekä vantaalaiset että keravalaiset voivat osallistua kuntouttavaan työtoimintaan kaikissa alueen valmennustaloissa. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva voi siis valita työpajansa Tuupakan Koutsin, Koivukylän Reelin, Tikkurilan Luxin, Keravan Valtin sekä Keravan 17–29-vuotiaille nuorille suunnatun Jengan väliltä. Jakson tehtävät riippuvat valmennustalosta ja valikoima on laaja remonttitehtävistä nuorten mediapajaan.

Jos valmennustaloilta ei löydy sinulle sopivaa tehtävää, kuntouttavaa työtoimintaa voidaan myös järjestää esimerkiksi yhdistyksissä, kunnissa tai hyvinvointialueen toimipisteissä.

Jos kiinnostuit kuntouttavasta työtoiminnasta, ota yhteyttä omavalmentajaasi Vantaan ja Keravan työllisyyden kuntakokeilussa! Kuntouttavan työtoiminnan lisäksi Vantaan ja Keravan valmennustaloilla on mahdollisuuksia myös työkokeiluihin sekä työllistymiseen palkkatuen avulla. Etsitään yhdessä sinulle polku työelämään!

Löydät lisätietoa kuntouttavasta työtoiminnasta verkkosivuiltamme.

Lisätietoja

Heli Sengezer

Palveluesihenkilö
050 3045539

Sirpa Matilainen

Palveluesihenkilö
043 8259675

Minna Liljelund

Työpajan esihenkilö
040 6120430

Avainsanat

Työllistymisen tuki