Opiskeluhuollon psykologi auttaa sinua oppimiseen, koulunkäyntiin, sopeutumiseen, tunne-elämään tai ryhmässä toimimiseen liittyvissä asioissa. Sinun, sekä tarvittaessa huoltajiesi kanssa pohditaan, millaisesta avusta voisit hyötyä ja millaisia tukitoimenpiteitä tarvitaan tilanteen helpottamiseksi. Yhteyttä psykologiin voit ottaa itse tai yhteydessä voi olla huoltajasi. Saat opiskeluhuollon psykologipalveluita esiopetuksen yksiköistä, perusopetuksen kouluilta sekä lukioista ja ammatillisista oppi…laitoksista.
Psykologin tärkeimpiä työskentelymenetelmiä ovat keskustelut ja neuvottelut sinun, huoltajien ja opettajien kanssa. Tarvittaessa mukaan kutsutaan muita asiantuntijoita tai sinulle tärkeitä henkilöitä sinun/huoltajan suostumuksella. Joskus voidaan sopia tukikäyntijaksosta psykologin luona tai kartoittaa tilannetta tarkemmin erilaisin kyselyin tai psykologisin tutkimuksin. Työskentelyn tavoitteista, sisällöstä ja kestosta sovitaan yhdessä ja tilanteesi mukaan. Psykologin tapaamisilla pyritään keskusteluin tai erilaisten tehtävien ja menetelmien avulla tunnistamaan tekijöitä, jotka ovat muodostuneet opiskelun sujuvuuden esteeksi. Samalla kartoitetaan vahvuuksiasi ja etsitään tai vahvistetaan keinojasi selviytyä haasteista. Huoltajan on mahdollista saada ohjausta ja neuvontaa siihen, miten hän voi vanhempana tukea ja edistää lapsen tai nuoren opiskelua ja hyvinvointia. Kun tarvitaan enemmän apua tai selvittelyjä, psykologi ohjaa muihin palveluihin.
Psykologien toisena tärkeänä tehtävänä on kehittää yhdessä muiden ammattilaisten kanssa päiväkodin tai oppilaitoksen toimintaa sinun ja kaikkien oppijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Tätä kutsutaan yhteisölliseksi hyvinvointityöksi. Yhteisöllinen hyvinvointityö on suunnitelmallista työskentelyä luokkien ja oppilasryhmien kanssa, vanhemmille suunnattua oppijoiden opiskelua edistävää toimintaa, tunne- ja vuorovaikutustaitoja edistävien oppituntien pitämistä, opettajien kouluttamista oppijoiden hyvinvointiin vaikuttavista asioista tai osallistumista yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä lisääviin tilaisuuksiin.
Palvelun käytön edellytykset
Voit itse varata ajan puhelimitse, sähköpostitse, Wilman kautta, WhatsAppilla tai käymällä psykologin vastaanotolla. Voit myös ohjautua psykologin asiakkaaksi huoltajan tai oppilaitoksen työntekijän yhteydenoton kautta. Psykologin yhteystiedot löydät koulujen ja oppilaitosten nettisivuilta.