Päihde- ja mielenterveyspalvelujen yksilö- ja ryhmähoidot
Ryhmähoidot
Ryhmähoidossa saat tietoa, vertaistukea ja keinoja esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen hallintaan, retkahduksen ehkäisyyn ja mielekkääseen arkeen. Osa ryhmistä on avoimia eli osallistuminen ei edellytä ilmoittautumista. Osaan ryhmistä ohjaudutaan ammattihenkilöiden kautta. Kaikki ryhmät ovat luottamuksellisia ja ammatillisesti ohjattuja.
Prerequisites
Hoitosuhteen alussa sinulle tehdään hoidon- ja palvelujen tarpeen arvio. Arvion jälkeen sinulle voidaan suositella yksilö- tai ryhmähoitoa päihde- ja mielenterveyspalveluissa tai HUSin tarjoamaa nettiterapiaa. Avoimiin ammattilaisen ohjaamiin vertaistukiryhmiin voit hakeutua niihin erikseen ilmoittautumatta. Palvelu on suunnattu täysi-ikäisille hyvinvointialueen asukkaille.
Voit ottaa yhteyttä soittamalla puhelinpalveluun p. 09 4191 1100. Ottaessasi yhteyttä mielenterveyspalveluihin, täytä ennen yhteydenottoa sähköinen oirekysely Terapianavigaattori. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi yksilöllisesti.
- Vantaan mielenterveyspalvelut arkisin klo 9-13
- Vantaan päihdepalvelut arkisin klo 9-11
- Keravan päihde- ja mielenterveyspalvelut arkisin 12-13
Avoimiin ryhmiin voit osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Näistä ryhmistä saat tietoa verkkosivuilta tai puhelinpalvelusta.
Myös ajanvarauksettomilta vastaanotoilta sinut voidaan ohjata yksilö- ja ryhmähoitoihin.
Osallistu avoimiin ryhmiimme
Tietoa ja vertaistukea ilman ajanvarausta.
Tietoa ryhmästä
INFO on tarkoitettu sinulle, joka haluat pohtia omaa päihteiden käyttöäsi tai olet huolissasi läheisesi päihteiden käytöstä.
INFO on neljän kerran kokonaisuus, jossa saat tietoa Hyvinvointialueen päihdepalveluista, päihdehoidoista ja hoitoon hakeutumisesta. INFOssa kerrotaan myös riippuvuuden synnystä ja toipumisesta sekä teorian pohjalta että kokemusasiantuntijan kertomana.
Miten osallistun ryhmään
INFO kokoontuu perjantaisin klo 13–14 Tikkurilan päihdepoliklinikalla (Kielotie 20 C, 2. kerros)
INFOon ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Suosittelemme sinua aloittamaan hoitopolkusi INFOsta, koska sieltä saat työkaluja oman tilanteesi arviointiin. Voit osallistua myös anonyymisti, eli osallistuminen ei edellytä asiakastietojen avaamista tai hoitoon sitoutumista.
Ryhmän aiheet ja päivämäärät
1. Asiakkaana hyvinvointialueen päihdepalveluissa (27.5, 30.6, 28.7, 25.8.)
2. Riippuvuuden synty ja muutoksen vaiheet (2.6, 7.7, 4.8, 1.9.)
3. Toipuminen ja palvelut toipumisvaiheen mukaisesti (9.6, 14.7, 11.8, 8.9.)
4. Vertaistuen merkitys päihderiippuvuuden hoidossa (16.6, 21.7, 18.8, 15.9.)
Tietoa ryhmästä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on ongelmaa päihteiden kanssa. Vertaistuellisessa keskusteluryhmässä voit jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa ja löytää yhdessä selviytymiskeinoja omaan toipumiseen ja elämään. Ryhmät ovat luottamuksellisia ja päihdetyön ammattilaisten ohjaamia.
Miten osallistun ryhmään
Ryhmä kokoontuu
- Tiistaisin klo 9–10 Martinlaakson päihdepoliklinikalla (Laajaniityntie 3, 5.krs)
- Perjantaisin klo 9–10 Tikkurilan päihdepoliklinikalla (Kielotie 20 C, 2. kerros)
Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Tietoa ryhmästä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka olet päihteidenkäyttäjän läheinen. Vertaistuellisessa keskusteluryhmässä voit jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa ja löytää yhdessä selviytymiskeinoja omaan elämään. Ryhmä on luottamuksellinen ja päihdetyön ammattilaisten ohjaama.
Miten osallistun ryhmään
Läheisten ryhmä kokoontuu maanantaisin parittomina viikkoina klo 17–18.30 Tikkurilan päihdepoliklinikalla (Kielotie 20 C, 2. kerros)
Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Läheisryhmän teemoina ovat:
16.1: Riippuvuus
30.1: Läheisriippuvuus
13.2: Jämäkkä viestintä
27.2: Omat oikeudet, tarpeet ja arvot
13.3: Häpeä, syyllisyys
27.3: Omahoito, palvelut, rentoutus
24.4: Kokemusasiantuntija
8.5.: Resilienssi, selviämistaidot
Tietoa ryhmästä
Viisaan mielen tunnit -ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on tunnesäätelyn ongelmia. Ryhmässä harjoittelet erilaisia ahdistuksen hallinnan, tunteensäätelyn, vuorovaikutuksen ja tietoisen läsnäolon taitoja ammattilaisten ohjaamana. Teemat toistuvat kolmen tapaamiskerran välein.
Miten osallistun ryhmään
Ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 15–16 Keravan terveyskeskuksessa (A-rappu, odotustila 3 huone 24)
Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Tietoa ryhmästä
Kokemusasiantuntijan tunti on tarkoitettu sinulle, jolla on ongelmaa päihteiden kanssa. Tule kuuntelemaan kokemusasiantuntijan omaa tarinaa toipumisesta alkoholi- ja lääkeriippuvuudesta. Tapaamisessa voit esittää kysymyksiä, osallistua avoimeen keskusteluun ja saada käytännön vinkkejä, jotka auttavat ylläpitämään raittiutta sen alkuvaiheessa.
Miten osallistun ryhmään
Ryhmä kokoontuu kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 17–18 Tikkurilan päihdepoliklinikalla (Kielotie 20 C, 2.krs).
Tapaamiset keväällä 2.1., 6.2., 6.3., 3.4., 1.5., 5.6.2023. Tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Tutustu palveluihimme
Ahdistuksen omahoito
- Lue ahdistuksen omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue nuorten ahdistuksen omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
Ryhmät ahdistuksen hoidossa
Hakeudu ryhmiin puhelinpalvelumme kautta - tarkista oikea puhelinpalvelulinja kunkin ryhmän kohdalta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele ryhmistä työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Ahdistuksenhoitoryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on ahdistuneisuushäiriö. Ryhmä perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja ryhmää ohjaavat koulutetut kognitiiviset lyhytterapeutit.
Ryhmän teemoja ovat:
- Murehtimistaipumuksen tunnistaminen ja sen tarkasteleminen
- Tunteiden ja ajatusten havainnoinnin opetteleminen
- Kehon ja mielen rauhoittamiskeinojen opetteleminen
- Ongelmanratkaisutaitojen vahvistaminen
- Epävarmuuden sietäminen ja sille altistaminen
Ryhmä kokoontuu Tikkurilassa viikoittain 7 kertaa. Ryhmiä alkaa säännöllisesti. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Vantaan mielenterveyspalvelut) tai työntekijöiltämme.
Ahdistus hallintaan -ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on ahdistuneisuushäiriö.
Ryhmän teemat ovat toistuvia ja niitä käsitellään mm. harjoitusten kautta:
- Ahdistus - mitä se on, oireet, seuraukset
- Ahdistuksen hallinta- ja lievityskeinot, rentoutumisharjoitukset
- Vapaamuotoinen keskustelu, omat keinot, apuvälineet
- Avun hakeminen ja löytyminen, omahoito
Ryhmä kokoontuu Keravan terveysasemalla viikoittain ympäri vuoden. Lisätietoa ryhmästä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Keravan MIEPÄ-palvelut), tai työntekijöiltämme.
HOT - hyväksymis- ja omistautumisterapiaryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on ahdistuneisuushäiriö.
Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa on kaksi päämäärää: pystyä elämään elinvoimaista, rikasta ja merkityksellistä elämää ja oppia taitoja, jotka auttavat käsittelemään epämiellyttäviä tai tuskallisia ajatuksia ja tunteita uudella tavalla
- Ryhmä kokoontuu viikoittain 7 kertaa. Ryhmiä alkaa säännöllisesti Tikkurilassa ja Martinlaaksossa, osa ryhmistä on etäryhmiä. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Vantaan mielenterveyspalvelut tai Vantaan päihdepalvelut), tai työntekijöiltämme.
Ahdistuksen yksilöhoito
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen ajanvarauksettomien vastaanottojen kautta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele hoidoista työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Mikäli asiasi koskee lääkitys- tai työkykyasiaa, hakeudu omalle terveysasemallesi.
Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on 1–3 käyntikerran hoito, jossa työskentelet itsenäisesti Mielenterveystalo-sivustolla. Ammattilainen tukee sinua hoito-ohjelman valitsemisessa, tavoitteen asettelussa ja hoidossa keskeisten taitojen harjoittelussa. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Nettiterapia
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee etenemistäsi. Terapiassa pohdit hankaluuksiasi, ajattelu- ja toimintatapojasi ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Terapia on viikoittaista, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Pääpaino hoidossa on itsenäisessä työskentelyssä. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Kognitiivinen lyhytterapia
Kognitiivinen lyhytterapia on keskimäärin 7 käyntikerran hoito, joka soveltuu lieviin tai keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin. Tapaamisilla keskustelet luottamuksellisesti koulutetun työntekijän kanssa ja saat työkaluja, joita voit hyödyntää arjessasi. Opit ymmärtämään itseä, omia tunteita ja toimintatapoja sekä ennakoimaan oireita. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Masennuksen omahoito
- Lue masennuksen omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue nuorten masennuksen omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
Ryhmät masennuksen hoidossa
Hakeudu ryhmiin puhelinpalvelumme kautta - tarkista oikea puhelinpalvelulinja kunkin ryhmän kohdalta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele ryhmistä työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Masennuksenhoitoryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on masennus. Ryhmä perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja ryhmää ohjaavat koulutetut kognitiiviset lyhytterapeutit.
Ryhmässä pyrit tunnistamaan masennusta ylläpitäviä ajatuksia/tulkintoja itsestäsi ja maailmasta. Harjoittelet muokkaamaan suhdettasi ajatuksiisi joustavampaan, realistisempaan ja hyvinvointia tukevampaan suuntaan. Ryhmässä saat välitehtäviä itsenäiseen opiskeluun ja harjoitteluun - .säännöllinen ja aktiivinen harjoittelu omien ajatusten ja toimintamallien kanssa on tärkeä osa hoitoasi.
- Ryhmä kokoontuu Tikkurilassa viikoittain 7 kertaa. Ryhmiä alkaa säännöllisesti. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Vantaan mielenterveyspalvelut) tai työntekijöiltämme.
Depressiokouluryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on masennus. Ryhmässä opiskelet masennuksen itsehoitoa työkirjan ja päivittäisten itsenäisten harjoitusten avulla. Ryhmässä opit taitoja, jotka auttavat ja tukevat sinua selviytymään arjessa ja elämän vaikeuksissa. Itsehoitokeinoja opettelemalla voit vähentää vakavien masennusten puhkeamista, lyhentää masennusjaksojen kestoa ja lievittää masennusjaksojen voimakkuutta.
- Ryhmä kokoontuu Tikkurilassa viikoittain 8 kertaa. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Vantaan mielenterveyspalvelut) tai työntekijöiltämme.
Taitoja mielen hyvinvointiin -ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka olet pitkäaikaismasentunut (masennuksesi on kestänyt yli kaksi vuotta). Ryhmähoito perustuu CBASP-hoitomalliin (kognitiivis-behavioraalinen hoitomalli krooniseen masennukseen) ja koostuu kahdesta kokonaisuudesta: mielialaa tukeva aktiivisuus ja mielialaa tukeva sosiaalinen vuorovaikutus. Lisäksi harjoittelet ryhmässä tietoisen läsnäolon taitoja.
- Ryhmä kokoontuu Keravan terveysasemalla viikottain 8 kertaa. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Keravan MIEPÄ-palvelut) tai työntekijöiltämme.
Masennuksen yksilöhoito
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen ajanvarauksettomien vastaanottojen kautta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele hoidoista työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Mikäli asiasi koskee lääkitys- tai työkykyasiaa, hakeudu omalle terveysasemallesi.
Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on 1–3 käyntikerran hoito, jossa työskentelet itsenäisesti Mielenterveystalo-sivustolla. Ammattilainen tukee sinua hoito-ohjelman valitsemisessa, tavoitteen asettelussa ja hoidossa keskeisten taitojen harjoittelussa. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Nettiterapia
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee etenemistäsi. Terapiassa pohdit hankaluuksiasi, ajattelu- ja toimintatapojasi ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Terapia on viikoittaista, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Pääpaino hoidossa on itsenäisessä työskentelyssä. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Kognitiivinen lyhytterapia
Kognitiivinen lyhytterapia on keskimäärin 7 käyntikerran hoito, joka soveltuu lieviin tai keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin. Tapaamisilla keskustelet luottamuksellisesti koulutetun työntekijän kanssa ja saat työkaluja, joita voit hyödyntää arjessasi. Opit ymmärtämään itseä, omia tunteita ja toimintatapoja sekä ennakoimaan oireita. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Sosiaalisten tilanteiden pelon ja paniikkihäiriön omahoito
- Lue sosiaalisen jännittämisen omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue paniikkihäiriön omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
Sosiaalisten tilanteiden pelon ja paniikkihäiriön yksilöhoito
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen ajanvarauksettomien vastaanottojen kautta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele hoidoista työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Mikäli asiasi koskee lääkitys- tai työkykyasiaa, hakeudu omalle terveysasemallesi.
Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on 1–3 käyntikerran hoito, jossa työskentelet itsenäisesti Mielenterveystalo-sivustolla. Ammattilainen tukee sinua hoito-ohjelman valitsemisessa, tavoitteen asettelussa ja hoidossa keskeisten taitojen harjoittelussa. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Nettiterapia
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee etenemistäsi. Terapiassa pohdit hankaluuksiasi, ajattelu- ja toimintatapojasi ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Terapia on viikoittaista, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Pääpaino hoidossa on itsenäisessä työskentelyssä. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Kognitiivinen lyhytterapia
Kognitiivinen lyhytterapia on keskimäärin 7 käyntikerran hoito, joka soveltuu lieviin tai keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin. Tapaamisilla keskustelet luottamuksellisesti koulutetun työntekijän kanssa ja saat työkaluja, joita voit hyödyntää arjessasi. Opit ymmärtämään itseä, omia tunteita ja toimintatapoja sekä ennakoimaan oireita. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Unettomuuden omahoito
- Lue unettomuuden omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
Unettomuuden yksilöhoito
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen ajanvarauksettomien vastaanottojen kautta. Suosittelemme täyttämään Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele hoidoista työntekijäsi kanssa. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti.
Mikäli asiasi koskee lääkitys- tai työkykyasiaa, hakeudu omalle terveysasemallesi.
Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on 1–3 käyntikerran hoito, jossa työskentelet itsenäisesti Mielenterveystalo-sivustolla. Ammattilainen tukee sinua hoito-ohjelman valitsemisessa, tavoitteen asettelussa ja hoidossa keskeisten taitojen harjoittelussa. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Nettiterapia
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee etenemistäsi. Terapiassa pohdit hankaluuksiasi, ajattelu- ja toimintatapojasi ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Terapia on viikoittaista, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Pääpaino hoidossa on itsenäisessä työskentelyssä. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Kognitiivinen lyhytterapia
Kognitiivinen lyhytterapia on keskimäärin 7 käyntikerran hoito, joka soveltuu lieviin tai keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin. Tapaamisilla keskustelet luottamuksellisesti koulutetun työntekijän kanssa ja saat työkaluja, joita voit hyödyntää arjessasi. Opit ymmärtämään itseä, omia tunteita ja toimintatapoja sekä ennakoimaan oireita. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Päihderiippuvuuden omahoito
- Lue alkoholin käytön omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue päihderiippuvuuksien oma-avusta Päihdelinkin sivuilta.
Ryhmät päihderiippuvuuden hoidossa
Hakeudu ryhmiin puhelinpalvelumme kautta, tarkista oikea puhelinpalvelulinja kunkin ryhmän kohdalta. Hoidon tarve arvioidaan kanssasi aina yksilöllisesti. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele ryhmistä työntekijäsi kanssa.
Retkahduksen ehkäisyn ryhmä
Retkahduksen ehkäisyn ryhmä on sinulle, joka haluat tiedollista, tavoitteellista ja vertaistukea hyödyntävää hoitoa päihteidenkäytön lopettamiseksi. Retkahduksen ehkäisyn ryhmässä harjoittelet ymmärtämään ja tunnistamaan omaa riippuvuuskäyttäytymistäsi (oireet ja ylläpitävät tekijät), löytämään uusia selviytymiskeinoja ja saat vertaistukea.
Osallistuminen ryhmään edellyttää sinulta halua tutkia omaa päihderiippuvuuttasi ja elämäntilannettasi, sekä voimavaroja erilaisten harjoitusten tekemiseen ryhmässä ja itsenäisesti kotona.
- Ryhmä kokoontuu Tikkurilassa viikoittain 6 kertaa. Ryhmiä alkaa säännöllisesti. Lisätietoa alkavista ryhmistä saat työntekijöiltämme.
Selviytyjät-ryhmä
Selviytyjät on tarkoitettu sinulle päihdekuntoutuja. Keskusteleva ryhmä tarjoaa tukea kuntoutumiseesi ja arkeesi. Ryhmäkerroilla on kiertävät ja vaihtuvat teemat. Ryhmän ohjaajina toimivat kokemusasiantuntija ja sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen. Ryhmän yhteydessä sinun on mahdollista varata yksilötapaaminen kokemusasiantuntijan kanssa.
- Ryhmä kokoontuu Keravan terveysasemalla viikoittain 10 kertaa. Lisätietoa ryhmästä saat puhelinpalvelumme kautta (valitse puhelinvalikossa Keravan MIEPÄ-palvelut) tai työntekijöiltämme.
Vertaistukiryhmä päihdeongelmaisille naisille
Ryhmä on tarkoitettu päihdenongelmaisille naisille. Vertaistuellinen keskusteleva ryhmä tarjoaa sinulle tukea mm. arjen ja elämänhallinnan kysymyksiin, ihmissuhteisiin sekä tunteiden käsittelyyn. Aiheita käsitellään erilaisten teemojen kautta.
- Ryhmä on jatkuva ja se kokoontuu Tikkurilassa joka toinen viikko. Lisätietoa ryhmästä saat työntekijöiltämme.
Voit osallistua myös avoimiin ryhmiin, joista löydät lisätietoa tämän sivun kohdasta Osallistu avoimiin ryhmiimme.
Päihderiippuvuuden yksilöhoito
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen ajanvarauksettomien vastaanottojen kautta. Jos sinulla on jo asiakkuus päihde- ja mielenterveyspalveluissa, keskustele hoidoista työntekijäsi kanssa.
Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on 1–3 käyntikerran hoito, jossa työskentelet itsenäisesti Mielenterveystalo-sivustolla. Ammattilainen tukee sinua hoito-ohjelman valitsemisessa, tavoitteen asettelussa ja hoidossa keskeisten taitojen harjoittelussa. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Nettiterapia
Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee etenemistäsi. Terapiassa pohdit hankaluuksiasi, ajattelu- ja toimintatapojasi ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Terapia on viikoittaista, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Pääpaino hoidossa on itsenäisessä työskentelyssä. Katso lisätietoa esittelyvideosta.
Yksilöhoito
Tapaamisilla voit keskustella omasta tilanteestasi luottamuksellisesti sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Tapaamiset voivat toteutua kertaluontoisesti tai pidemmän jakson aikana yhdessä laaditun suunnitelman mukaan. Suunnitelma voi sisältää myös sosiaaliohjaajan, lääkärin, pari- ja perheterapeutin tai toimintaterapeutin tapaamisia.
Päihteiden käyttäjän läheisten omahoito
- Lue läheisten oma-avusta Päihdelinkin sivuilta.
- Katso linkkejä läheisille palveluita tarjoavista tukitahoista Tukea puheeksiottoon -sivuiltamme.
Päihteiden käyttäjien läheisten palvelut päihdepalveluissa
Tärkeän ihmisen päihdeongelma vaikuttaa myös läheisten elämään. Voit saada itsellesi neuvoa ja tukea päihdepalveluista, vaikka päihteitä käyttävä läheisesi ei palveluissamme olisikaan.
Ota yhteyttä päihde- ja mielenterveyspalvelujen puhelinpalvelun kautta tai tule avoimeen keskusteluryhmään.
Vertaistukiryhmä päihdeongelmaisten läheisille
Keskustele ohjatussa vertaisryhmässä toisten päihteiden käyttäjien läheisten kanssa. Voit osallistua ryhmään ilman ennakkoilmoittautumista. Katso lisätiedot ryhmän kokontumisesta tältä sivulta kohdasta Osallistu avoimiin ryhmiimme.
Yksilöhoito
Tapaamisilla voit keskustella omasta tilanteestasi luottamuksellisesti sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Tapaamiset voivat toteutua kertaluontoisesti tai pidemmän jakson aikana yhdessä laaditun suunnitelman mukaan. Suunnitelma voi sisältää myös sosiaaliohjaajan, lääkärin, pari- ja perheterapeutin tai toimintaterapeutin tapaamisia.
Pari- ja perheterapia
Päihdepalvelujen pari- ja perheterapeutin tapaamisten tavoitteena on lisätä parien ja perheiden yhteistä ymmärrystä päihteidenkäytön vaikutuksista itseen, parisuhteeseen ja perheeseen. Tapaamiset sovitaan yksilöllisesti parin ja perheen tarpeiden mukaan. Tiedustele aikoja päihdepalvelujen työntekijältäsi tai puhelinpalvelustamme.
Kokemusasiantuntija
Voit keskustella kokemusasiantuntijan kanssa myös läheisenä. Ota yhteyttä kokemusasiantuntijaan jättämällä soittopyyntö päihde- ja mielenterveyspalvelujen puhelinpalvelun tai päihde- ja mielenterveyspalvelujen työntekijän kautta.
Lue peliriippuvuuden hoidosta Ongelmallisesti rahapelejä pelaavien palvelujen sivuilta.
Parisuhteen omahoito
- Lue parisuhteen hoidon omaohjelmasta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue mustasukkaisuuden omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
- Lue erokriisin omahoidosta Mielenterveystalon sivuilta.
Pari- ja perheterapiapalvelut päihdepalveluissa
Pari- ja perheterapeutin tapaamisten tavoitteena on lisätä parien ja perheiden yhteistä ymmärrystä päihteidenkäytön vaikutuksista itseen, parisuhteeseen ja perheeseen. Tapaamiset sovitaan yksilöllisesti parin ja perheen tarpeiden mukaan.
Voit tiedustella pari- ja perheterapeutin vastaanottoaikoja päihde- ja mielenterveyspalvelujen puhelinpalvelusta tai työntekijöiltä, jos sinulla on asiakkuus päihdepalveluissa.
Tietoa ryhmästä
Intensiiviryhmä on tarkoitettu sinulle, jolla on alkoholi-, huume- tai lääkeriippuvuus.
Viiden viikon ryhmämuotoinen avokuntoutusjakso pitää sisällään palvelu- ja sosiaaliohjausta sekä toipumiskeskeistä, vertaistuellista ja ammattillisesti ohjattua avokuntoutusta. Avokuntoutusjakson tavoitteena on tukea päihteettömyyttäsi sekä antaa tietoa ja keinoja, jotka auttavat sinua välttämään päihteidenkäyttöä ja retkahdusta. Kuntoutusjakson aikana osallistut itselle mielekkääseen, toipumista tukevaan toimintaan.
Ryhmä kokoontuu kolmena päivänä viikossa Martinlaakson päihdepoliklinikalla ja muissa sovituissa kohteissa. Ryhmällä on yhteinen viikko-ohjelma, jonka sisältöön pääset vaikuttamaan.
Miten osallistut ryhmään
Jätä soittopyyntö intensiiviryhmän ohjaajille Martinlaakson päihdepoliklinikalle tai keskustele oman päihdetyöntekijäsi kanssa. Osallistujat haastatellaan ennen ryhmään tuloa.
Kokemusasiantuntija päihde- ja mielenterveyspalveluissa
Koulutettu kokemusasiantuntija on toipunut omasta mielenterveys- ja päihdesairaudestaan ja auttaa nyt muita. Häneltä saat vertaistukea ja kokemustietoa toipumiseen sekä hyödyllistä tietoa päihde- ja mielenterveyspalveluista. Tarvittaessa kokemusasiantuntija jalkautuu hoitamaan kanssasi arjen asioita.
Kokemusasiantuntija Harriin voit olla yhteydessä, jos olet huolissasi omasta tai läheisen päihde- tai mielenterveysongelmasta. Ota yhteyttä jättämällä soittopyyntö päihde- ja mielenterveyspalvelujen puhelinpalvelun kautta (valitse puhelinvalikossa kokemusasiantuntijan palvelut).
Tupakasta vieroituksen omahoito
Tupakasta vierotuksen omahoitoon löydät ohjelman Terveyskylän sivuilta. (vaatii rekisteröytymisen)
Filha ry:n sivuilla on paljon materiaalia tupakoinnin lopettamisen tueksi ja tarjolla tukea verkossa.
Stumppi.fi sivuilta löytyy vertaistukea sekä maksuton neuvontapuhelin.
Tarvittaessa voit olla yhteydessä tupakointia lopettaessasi omaan terveysasemaasi tai päihdepoliklinikoille.
Ota yhteyttä
Puhelinpalvelun numeron ja palvelulinjojen aukioloajat sekä ajanvarauksettomien vastaanottojen yhteystiedot ja aukioloajat löydät täältä:
Päihde- ja mielenterveyspalvelut ilman ajanvarausta
Peru aikasi
Vantaa
- Maisa-asiakasportaalin kautta
- Lähetä tekstiviesti tai soita suoraan ammattilaiselle, jolle aika on varattu
- Soita siihen toimipisteeseen, johon aika on varattu. Toimipisteiden tiedot löytyvät sivuston haulla.
Kerava
- Jätä viesti puhelinpalvelun vastaajaan 24/7
Etsitkö sittenkin tätä?
Vieroitushoitopalvelut
Vieroitushoidon tavoitteena on päihdekierteen katkaiseminen ja vieroitusoireiden turvallinen hoitaminen.
Päihdepalvelujen kuntouttavat laitospalvelut
Laitoskuntoutus on ympärivuorokautista kuntoutusta, jossa on mahdollista saada tukea toipumiseen päihdekuntoutukseen erikoistuneessa yksikössä.
Opioidikorvaushoito
Opioidikorvaushoito on opioidiriippuvaisille tarkoitettua lääkkeellistä ja psykososiaalista hoitoa.
Service units
- Sähköisesti Maisa-asiakasportaalissa
- Tekstiviestillä tai soittamalla omatyöntekijän numeroon
- Soittamalla päihdepoliklinikan vastaanottoon, p. 09 8393 5534
- Address
Laajaniityntie 3, 5. krs
01620Vantaa
Finland- Postal address
- PL 41, 01621 Vantaa
- Phone
- +358 9 8393 5534
- Call charge info
- pvm/mpm
- Phone (fax)
- +358 9 4191 1960
- 3 esteetöntä autopaikkaa sijaitsee ulkona yli 10 m sisäänkäynnistä. Pysäköintiruudun leveys on alle 3,6 m.
- Kulkureitti sisäänkäynnille on opastettu, tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu.
- Asiointipiste sijaitsee kerroksessa 5.
- Tilassa on hissi, johon mahtuu pyörätuoli ja jonka ovi aukeaa automaattisesti. Hissin kerrosnumerot ovat sormin tunnusteltavissa. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
- Asiointipisteessä on opasteet eri tiloihin.
- Asiointipisteen ovet erottuvat selkeästi.
- Asiointipisteen odotustilassa on vuoronumerojärjestelmä ja istuimet.
- Asiointipisteessä on esteettömäksi merkitty wc kerroksessa 4. Wc:n ovea ei ole helppo avata ja sulkea.
Päihdepoliklinikka tarjoaa neuvoa ja tukea päihteidenkäytön lopettamiseen tai hallintaan. Palvelut on suunnattu täysi-ikäisille hyvinvointialueen asukkaille käytetystä päihteestä riippumatta. Myös läheiset voivat saada tukea päihdepoliklinikalta.
Ajan peruutus
Services
Reitti pääsisäänkäynnille
Sisätilat
- Sähköisesti Maisa-asiakasportaalissa.
- Jättämällä peruutusviestin Päihde- ja mielenterveyspalvelujen puhelinpalveluun. Valitse valikossa Kerava ja Ajan peruutukset p. 09 4191 1100.
- Address
Metsolantie 2
04200Kerava Keskus (Kerava)
Finland- Phone
- +358 9 4191 1100
- Call charge info
- pvm/mpm
- Opening hours
Voimassa toistaiseksi:
- ma-to 8.00-14.00
- pe 8.00-13.00
- la-su - Suljettu
Mielenterveys- ja päihdepalvelut (MIEPÄ) tarjoavat ajanvarauksetonta palvelua sekä yksilö- ja ryhmähoitoja. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai tulemalla suoraan matalan kynnyksen vastaanotolle.
Palvelut-välilehdeltä löydät lisätietoa. Palvelut on suunnattu täysi-ikäisille.
Ajan peruutus
Services
- Address
Finland
- Phone
- +358 9 4191 1100
- Call charge info
- pvm/mpm
Mielenterveyspalvelut perusterveydenhuollossa tarjoavat kiireetöntä apua mielenterveyden eri ongelmissa, esimerkiksi lievässä tai keskivaikeassa masennuksessa, mielenterveyden häiriöissä, kuten jännitys-, paniikki- tai ahdistuneisuusoireissa sekä elämänkriiseissä. Palvelu on suunnattu täysi-ikäisille hyvinvointialueen asukkaille.
Services
- Address
Neilikkatie 17, 2. krs
01300Vantaa
Finland- Postal address
- PL 332, 01301 Vantaa
- Phone
- +358 9 4191 1100
- Call charge info
- pvm/mpm
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden hoidolliset ja vertaistuelliset ryhmät järjestetään ryhmäterapiakeskuksessa.
Services
- Sähköisesti Maisa-asiakasportaalissa
- Tekstiviestillä tai soittamalla omatyöntekijän numeroon
- Soittamalla päihdepoliklinikan vastaanottoon, 09 4191 1101
- Address
Kielotie 20 C, 2. krs
01300Vantaa
Finland- Phone
- +358 9 4191 1101
- Call charge info
- pvm/mpm
- Phone (fax)
- +358 9 4191 1965
- 2 esteetöntä autopaikkaa sijaitsee ulkona alle 10 m sisäänkäynnistä. Pysäköintiruudun leveys on vähintään 3,6 m.
- Saattoliikenteen pysähtymispaikka sijaitsee sisäänkäynnin läheisyydessä (etäisyys enintään 5 metriä), josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti.
- Kulkureitti sisäänkäynnille on opastettu, tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu.
- Sisäänkäynti erottuu selkeästi ja on valaistu. Sisäänkäynnin yläpuolella on katos.
- Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi ja lasiovissa on kontrastimerkinnät. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi avautuu käsin helposti.
- Asiointipiste sijaitsee kerroksessa 2.
- Tilassa on pyörätuolin kannalta ahdas vaikeasti havaittava hissi, jonka ovi avautuu käsin helposti. Hissin kerrosnumerot ovat sormin tunnusteltavissa. Uloskäyntikerroksen painike erottuu muista. (Esteettömän hissin vähimmäismitat ovat leveys 1,1 m ja syvyys 1,4 m.)
- Asiointipisteessä on opasteet eri tiloihin.
- Asiointipisteessä on yli 2 cm korkeita kynnyksiä.
- Asiointipisteen ovet erottuvat selkeästi. Lasiovissa on kontrastimerkinnät.
- Asiointipisteen odotustilassa ei ole vuoronumerojärjestelmää. Odotustilassa on istuimia.
- Asiointipisteessä on esteetön wc samassa kerroksessa kuin asiointipiste.
Päihdepoliklinikka tarjoaa neuvoa ja tukea päihteidenkäytön lopettamiseen tai hallintaan. Palvelut on suunnattu täysi-ikäisille hyvinvointialueen asukkaille käytetystä päihteestä riippumatta. Myös läheiset voivat saada tukea päihdepoliklinikalta.
Ajan peruutus
Services
Reitti pääsisäänkäynnille
Pääsisäänkäynti
Sisätilat
Sorry! No result found.