Videoita tueksi elämän eri tilanteisiin

Ajankohtaista

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakkaille on tehty videoita tueksi vaikeisiin elämäntilanteisiin. Videot löytyvät hyvinvointialueen YouTube-kanavalta.

Nainen selaa tietokoneelta videotiedostoja.

Vantaa-Kerava sote: Asukkaan asialla -hankkeessa tuotettiin vuonna 2022 videoita Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakkaiden tueksi vaikeisiin elämäntilanteisiin. Videot löytyvät Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen YouTube-kanavalta.

– On tärkeää, että kuntalaisille on tarjolla myös sellaista tietoa ja tukea, joka ei edellytä asiakkuutta tai yhteydenottoa mihinkään, kertoo projektipäällikkö Henna Salonen.
– Jokainen voi tutustua videoihin oman mielenkiintonsa ja tarpeensa mukaisesti juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Kuormittaviin perhetilanteisiin

Lasten, nuorten ja perheiden palveluista on teetetty lyhyitä animaatioita muun muassa tilanteisiin, joissa vanhemmat harkitsevat eroa, lapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus tai perheessä koetaan lähisuhdeväkivallan uhkaa.

– On hyvä, että tietoa on saatavilla videoiden muodossa erityisesti aiheista, joista voi joskus olla vaikea puhua, Henna Salonen sanoo.

Tietoa ja tukea tarjotaan myös tilanteisiin, joissa perheessä on neuropsykiatrisesti erityispiirteinen tai väkivaltaisesti käyttäytyvä lapsi. Molempia teemoja käsitellään moniosaisen videosarjan kautta, joissa käytännön vinkkejä jakavat eri alojen ammattilaiset kuten lääkärit, toimintaterapeutit, sosiaalityöntekijät ja perheterapeutit.
– Näistä aihepiireistä on toivottu enemmän tietoa, ja palautteen perusteella videot on koettu tarpeellisiksi ja hyödyllisiksi.

Osassa Tietoa nepsykirjosta -sarjan videoista on mahdollisuus valita ruotsin-, englannin-, viron- tai venäjänkielinen tekstitys.

Nuorille ja väkivaltateemasta

Videoita on tehty myös nuorille. Nuoret puhuvat ikäisilleen #EtOleYksin -videossa, joka on käännetty myös ruotsiksi ja englanniksi. Videon tarkoituksena on rohkaista nuoria hakemaan apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Nuorten videota on mahdollista käyttää esimerkiksi keskustelun alustajana koulujen opetustyössä.

Lisäksi väkivaltateemalla on oma, vain tähän aihepiiriin keskittyvä Väkivallaton VAKE -YouTube-kanava. Kanavalta löytyy esimerkiksi väkivallan puheeksiottokoulutus- ja kokemusasiantuntijavideoita, joissa puhuvat väkivaltaa kokenut, väkivaltaisesti käyttäytynyt sekä työssään väkivaltailmiötä kohtaava.

Katso videoita YouTubessa: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja Väkivallaton VAKE.

Teksti: Lotta Hällström
Kuva: Ava Hällström

Tämä kirjoitus on julkaistu Vantaan kaupungin Asukaslehden numerossa 1/2023.