Vantaan ja Keravan hyvinvointialue: Sarastia-hankinnassa toimittu ainoan mahdollisen vaihtoehdon pohjalta

Ajankohtaista

Asiasanat

KonsernipalvelutHallinto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuun siirron valmisteluaikataulu oli äärimmäisen tiukka. Hyvinvointialueen oli saatava palkanmaksu kuntoon tammikuuhun 2023 mennessä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV ilmoitti tiistaina 23.5. vievänsä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan markkinaoikeuteen. KKV katsoo, että hyvinvointialue on toiminut vastoin hankintalakia, tehdessään 9 miljoonan euron arvoisen henkilöstöpalveluiden hankinnan Sarastialta ilman kilpailutusta vuonna 2022.  

Sarastia Oy on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sidosyksikkö. Hyvinvointialue on tehnyt kyseessä olevan hankinnan ensisijaisesti sidosyksikköhankintana, hankintalain 15 §:n perusteella. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen arvion mukaan kaikki sidosyksikköyhteyden edellytykset ovat täyttyneet. Hyvinvointialueen lisäksi kaikki muutkin Sarastia Oy:n omistajat ja asiakkaat ovat tulkinneet asiaa samoin. 

Huomioiden kokonaisolosuhteet, joissa hankinta on tehty, hyvinvointialue katsoo, että myös suorahankinnan edellytykset olisivat täyttyneet. Hankinnan tekemiselle on kuitenkin ollut äärimmäinen ja hankintayksiköstä riippumaton kiire.  

Hyvinvointialue sai vasta 6.5.2022 tiedon siitä, että henkilöstöhallinnon palveluita ei voi hankkia HUS Asvialta. Aikaa järjestämisvastuun siirtoon jäi noin seitsemän kuukautta.  

Sarastia Oy oli hyvinvointialueen arvion mukaan lopulta ainoa toimittaja, joka on pystynyt tarjoamaan hyvinvointialueelle palkanlaskentapalvelut ja näiden käyttöönottoprojektin siten, että hyvinvointialueella on ollut edellytykset suorittaa perustehtäväänsä heti 1.1.2023 alkaen.   

Lisätietoja

Mikko Hokkanen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
konsernipalveluiden toimialajohtaja
mikko.hokkanen@vakehyva.fi