Vammaisten työllistämisen onnistumiset herättävät huomiota

Ajankohtaista

Vammaisten työllistämisen edelläkävijät työvalmennus Virtaamo ja Luotsaamo saivat vieraita Unkarista. Paikallinen kehitysvammaisten työllistymistä tukeva järjestö oli vakuuttunut Virtaamon ja Luotsaamon kokonaisvaltaisesta asiakkaan tukiprosessista sekä palvelun organisoinnista.

Unkarilaiset vieraat sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstöä ryhmäkuvassa

Unkarilaisen kehitysvammaisten työllistymistä tukevan järjestön Hungarian Charity Services of the Order of Maltan edustajat tutustuivat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaisten työllistymistä tukeviin palveluihin maanantaina 8.5.2023. Tutustumiselle luonteva kohde oli Malminiityn asumis- ja toimintakeskus, jonka kanssa samoissa tiloissa työskentelee Työvalmennus Luotsaamon asiakkaita.

Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtynyt Luotsaamo on yhdessä työvalmennus Virtaamon ja muiden vammaisten työllistymistä tukevien palvelujen kanssa tehnyt vakuuttavaa työtä. Vantaalla kehitysvammaisten työllisyysaste oli vuonna 2019 12,4%, kun muualla maassa tämä luku oli 2–3%. Työn tulokset on huomioitu muun muassa palkinnoilla Kunteko-gaalassa. Kehitysvammaisten lisäksi Virtaamo ja Luotsaamo palvelevat myös muun muassa kuulo-, näkö- ja CP-vammaisia, vammautuneita, autismin kirjon henkilöitä sekä henkilöitä, joilla on laaja-alaisia oppimisen ja kehityksen häiriöitä.

Työ- ja päivätoiminnan esihenkilö Pirjo Sjölund kuvaa Virtaamon ja Luotsaamon toiminta-ajatusta joustavaksi ja ketteräksi; työllistymisen prosessista pyritään tekemään kaikille osapuolille mahdollisimman vaivatonta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen arvot, kuten oikeudenmukaisuus, näkyvät myös vammaisten työllistämisessä. Työnteosta kuuluu saada palkkaa, toteaa Sjölund.

Työvalmentajat ja ohjaajat tekevät työtään sitoutuneesti ja suurella sydämellä.

Pirjo Sjölund, Työ- ja päivätoiminnan esihenkilö

Vantaan kaupungilla aloitettu ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella jatkuva työ herätti kiinnostusta myös unkarilaisissa vieraissa. Erityisesti vieraat ihastelivat työvalmennuksen organisointia ja kokonaisvaltaisen polun luomista työvalmennuksen asiakkaille.

Kaikkea on mietitty.

Unkarilainen vieras työvalmennustoiminnasta

Työpaikoilla tehtävä työvalmennus, asenteiden muutostyö ja pitkäkestoiset asiakkuudet ovat ideoita, joita vieraat vieraat alkavat kehittää myös kotimaassaan. Keskustelussa huomioitiin myös hanketyön realiteetit, jos palvelu ei ole vakituista, kuten Virtaamo ja Luotsaamo, pitkäjänteiseen asiakastyöhön ei aina ole mahdollisuutta.

Työvalmennus Virtaamon työntekijä

Työvalmennus Luotsaamo tarjoaa muun muassa pesulan työtehtäviä.
​​​

Tavoitteena palkkatyö avoimilta työmarkkinoilta

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen työvalmennus Virtaamo ja Luotsaamo tekevät uraauurtavaa työtä vammaisten työllistämisen parissa. Työvalmennus Virtaamo tuottaa työvalmennuspalvelua, jonka tavoitteena on löytää asiakkaan osaamista, toiveita ja työkykyä vastaavaa palkkasuhteista työtä avoimilta työmarkkinoilta. Virtaamo tekee tuetun työllistämisen mallin mukaista työvalmennusta, jossa tavoitteena on tukea asiakasta ja työnantajaa työllistymisen eri vaiheissa. Työhön kuuluu olennaisesti myös yrityksiin jalkautuminen sekä tietoisuuden lisääminen osatyökykyisten palkkaamisesta ja heidän potentiaalistaan työntekijöinä. Lue lisää työvalmennus Virtaamosta verkkosivuiltamme.

Työvalmennus Luotsaamo toimii myös vammaisten työllistämisen tukena luomalla työpaikkoja vanhusten keskusten tukipalvelutetävissä. Työpaikkoja on pesulan, avustavien ateriapalveluiden tai laitoshuollon työtehtävissä. Luotsaamossa asiakas ottaa tärkeitä askeleita kohti avoimia työmarkkinoita ammattitaitoisten ohjaajien tukemina. Luotsaamossa asiakas oppii työelämässä tarvittavia taitoja turvallisessa ja oppimista tukevassa työympäristössä.  Lue lisää työvalmennus Luotsaamosta verkkosivuiltamme.

Avainsanat

Vammaisten palvelutTyöllistymisen tuki