Puhtauspalvelupaja vei alan ammattilaiseksi

Ajankohtaista

Valmennustalo Luxin pajaohjaaja Johanna Viljakaisen työpäivät kuluvat puhtauspalvelupajan asiakkaita ohjatessa ja välillä itsekin siivoustyötä tehden. Alun perin Viljakainen ei kuitenkaan suunnitellut polkua puhtauspalveluihin.

Kaksi henkilöä Valmennustalo Luxin edessä

Johanna Viljakainen suoritti valmennustalo Luxissa tutkinnon, Heli Sengezer pitää Viljakaisen tarinaa hyvänä esimerkkinä valmennustalon tavoitteista

Vaikka siivousalan työt olivatkin Johanna Viljakaiselle aiemmin tuttuja, valmennustalo Luxissa hän aloitti kuntouttavan työtoiminnan kädentaitopajalla. Pian kädentaitopaja vaihtui kuitenkin puhtauspalveluihin. “Onneksi se vaihto onnistui, kun rupesin miettimään, etteivät kädentaidot ole se mun juttu.” toteaa lopulta puhtauspalvelualan tutkinnon valmennustalossa suorittanut Viljakainen. Viljakaisen siirtyessä kohta valmennustalolta siivousalan töihin muualle hän ja valmennustalo Luxin esihenkilö Heli Sengezer muistelevat Viljakaisen alkutaipaletta valmennustalossa.

Polkupyörä valmennustalo Luxin edessä

Valmennustalo Luxiin on helppo tulla, monessakin mielessä

Kuntouttavasta työtoiminnasta palkkatuettuun työhön

“En minä tiedä... ohjattiin tänne.” naurahtaa Viljakainen aloittamisestaan valmennustalossa. Hän oli ehtinyt olla lasten kanssa kotonaan pidemmän aikaa, kun TYP-palvelusta ehdotettiin kuntouttavaa työtoimintaa valmennustalossa. Kuntouttava työtoiminta käynnistyi Luxin kädentaitopajalla, mutta kolmen kuukauden jälkeen Viljakainen siirtyi omasta toiveestaan puhtauspalvelupajalle, jossa vietti kuntouttavassa työtoiminnassa yhdeksän kuukautta. Oman lisänsä työpajajaksolle toi koronapandemia. “Oltiin välillä etänä ja välillä auki.” kuvailee Sengezer.

Vuoden kestäneen kuntouttavan työtoiminnan jälkeen valmennustalossa avautui pajaohjaajan palkkatuettu työpaikka ja Viljakainen aloitti nykyisessä tehtävässään. Palkkatuettu työ on työsuhteista työtä, josta maksetaan palkka, toisin kuin kuntouttavasta työtoiminnasta. Kuntouttavan työtoiminnan ajalta siihen osallistuvat saavat työttömyysturvaa sekä kulukorvauksen osallistumispäiviltä. “Ja bussirahat, se pitää myös muistaa.” muistuttaa Sengezer. Tukien lisäksi valmennustalot tarjoavat mahdollisuuden suorittaa työelämän pätevyyskoulutuksia ja, kuten Viljakainen, kokonaisia näyttötutkintojakin.

Mulla ei ollut mitään ammattia, niin nyt tuli samalla hyvä tilaisuus opiskellakin.

Johanna Viljakainen

Henkilö siivouslaitteiden säilytystilassa

Johanna Viljakaiselle eri siivousvälineet ovat tulleet tutuiksi

Askelia eteenpäin ammatissa ja itsetunnossa

“Ei mulla erityisesti... Odotin, että olisi semmoinen kiva paikka.” Viljakainen kuvaa ennakko-odotuksiaan kuntouttavaa työtoimintaa kohtaan. Aika valmennustalossa osoittautuikin paitsi mukavaksi, myös hyödylliseksi, “Ihan sosiaalisestikin” Viljakainen kertoo. Hän korostaa valmennustalossa vietetyn ajan vaikutusta itsetuntoon. Alussa Viljakainen ajatteli, että “eihän musta ole mihinkään.”, mutta nyt, kun tutkinnon suorittanut ammattilainen valmistautuu lähtemään uuteen työpaikkaan, näkökulma on muuttunut. “Kyllä tällä on iso merkitys, ainakin itselle.” kuvaa Viljakainen aikaansa Luxissa. “Meidän toimintamme ydin on se, että ihminen alkaa uskoa itseensä ja kykyihinsä, siihen, että osaa ja uskaltaa” täydentää Sengezer.

Joidenkin asiakkaiden asenteisiin saattavat vaikuttaa myös kuntouttavan työtoiminnan herättämät mielikuvat. “Mielikuva ja todellisuus ovat aika erilaisia.” Sengezer on huomannut ja Viljakainen kokenut itse. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asiakasta tuetaan pääsemään eteenpäin elämässään, Sengezer kertoo.

Tämä on tavoitteellista toimintaa ja pyrimme tukemaan asiakasta eteenpäin. Ei mikään säilöntäpaikka, missään nimessä.

Heli Sengezer

Sengezer nostaa juuri Viljakaisen tarinan esiin esimerkkinä. Viljakainen on “tullut ensiksi kuntouttavaan työtoimintaan, rohkaistunut ja saanut itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä.”. Myös pidemmillä poluilla työelämään asiakasta pyritään rohkaisemaan eteenpäin pienin askelin. Vaikka kuntouttava työtoiminta jatkuisi pidempään kuin vuoden, pajaa ja mielellään valmennustaloakin tulee vaihtaa vuoden jakson jälkeen. ”Ettei jää jumiin samaan paikkaan”, Sengezer perustelee.

Välillä askeleet eteenpäin voivat olla haikeita, sillä valmennustalo voi olla joillekin asiakkaille ensimmäinen yhteisö, johon nämä kokevat kuuluvansa, vuosiin. ”Työkaverit ovat ihan huippuja täällä.” Viljakainen kehuu. Sengezer korostaa kuitenkin seuraavan askeleen ottamisen tärkeyttä: ”Ihmisen jatkon ja eteenpäin menemisen kannalta on tärkeää, että uskaltaa ottaa sen askeleen.”.

Puinen tonttu

Luxin kädentaitopajalla valmistetaan jo joulutuotteita

Sopii kenelle tahansa

Valmennustaloa Viljakainen suosittelisi “ihan kenelle vain, ainakin tällaiselle, joka on ollut kotona pitkään”. Myös Sengezer suosittelee kokeilemaan palvelua ennakkoluulottomasti. Toukokuussa 2023 valmennustalo Luxissa oli 130 asiakasta ja asiakas saa valita kädentaito-, puhtauspalvelu- ja keittiöpajojen sekä tietotekniikan perustaidot opettavan Opastimen välillä. Lisäksi tarjolla on asiakkaan itsensä suunnittelema Valokeila-kokonaisuus ja syksyllä 2023 toimintaansa jatkava nuorten ryhmä.

Kiinnostuitko valmennustalo Luxin palveluista? Tule tutustumaan valmennustaloon tarkemmin torstaisin kello 10. Lisätietoa valmennustalosta ja ilmoittautumisohjeet tutustumispäivään löydät valmennustalon verkkosivuilta.

Lisätietoja

Valmennustalo Luxi

+358 43 825 4537

Avainsanat

Työllistymisen tukiAikuissosiaalityö