Isojen päätösten ilta: hyvinvointialuestrategia ja asiakasmaksut hyväksyttiin aluevaltuustossa

Ajankohtaista

Asiasanat

Hallinto

Asiakasmaksujen ympärillä käytiin vilkasta arvokeskustelua. Lopulta aluevaltuusto päätyi hyväksymään asiakasmaksut vuodelle 2023 aluehallituksen esityksen mukaisesti.

Aluevaltuusto kokoussalissa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) aluevaltuusto kokoontui vuoden 2022 toiseksi viimeiseen kokoukseensa Vantaan kaupungintalon valtuustosaliin tiistaina 22. marraskuuta.

Esityslistalta kirkkaimpina kärkinä erottuivat § 93 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2023 alkaen, ja § 94 Hyvinvointialuestrategian hyväksyminen.

Hyvinvointialueen asiakasmaksut sekä niiden määrittäminen on herättänyt vilkasta keskustelua niin poliittisten päätöksentekijöiden keskuudessa, kuin yleisesti julkisuudessa.

Asiakasmaksuista käytettiin aluevaltuuston kokouksessa lukuisia puheenvuoroja ennen päätöksentekoa. Puheenvuoroissa pohdittiin vantaalaisten ja keravalaisten talouden kestävyyttä sekä maksujen vaikutusten kohdentumisen tasa-arvoa. Lisäksi peräänkuulutettiin kokemusperäisen tiedon keräämistä sekä sen seurantaa, miten eri maksutasot vaikuttavat terveyspalveluiden käyttöön.

Aluevaltuuston hyväksymä asiakasmaksuhinnasto 1.1.2023 alkaen on luettavissa esityslistan ja myöhemmin pöytäkirjan liitteenä osoitteessa https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI.

Hyvinvointialuestrategian käsittelyn aluksi kuultiin puheenvuoro nuorisovaltuuston puheenjohtajalta Vida Amoahilta, joka kiitti strategiaa nuorten osallisuuden edistämisestä. Amoah totesi kuitenkin, että hyvinvointialue voi vielä parantaa osallistamista, myöntämällä nuorten edustajille läsnäolo- ja puheoikeuden päättäviin toimielimiin.

Muissa puheenvuoroissa korostettiin strategian tärkeyttä koko hyvinvointialueen toimintaa ohjaavana asiakirjana. Strategiaan kirjattuja tavoitteita pidettiin hyvinä.

Samalla todettiin, että tavoitteisiin pääsy edellyttää voimakasta strategiaan sitoutumista ja päättäväisyyttä. Henkilöstön saatavuus sekä veto- ja pitovoima nousivat kriittisinä onnistumisen edellytyksinä esiin kaikissa puheenvuoroissa.

Hyväksytty hyvinvointialuestrategia on luettavissa esityslistan liitteenä päätössivustolla https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on luettavissa kokonaisuudessaan päätössivustolla 29.11. klo 12 alkaen.

Lisätietoja

Timo Aronkytö

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
hyvinvointialuejohtaja
timo.aronkyto@vantaa.fi